DruštvoVesti

U LEBANU OBELEŽEN DAN TOLERANCIJE

Opština Lebane je u okviru projekta ,,Fer početak u životu”  obeležila 16.novembar Dan tolerancije i to u 3 osnovne škole u 5 grupa zajedničkim aktivnostima romske i srpske dece. Projekat ,,Fer početak u životu” vrednosti 55 hiljada evra  realizuju opština Lebane i UG Arka , finansira  ga Evropska unija  kroz program   ,,Evropska podrška za inkluziju Roma – jačanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma” dok ga sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Opština Lebane  je iz sredstava projekta obezbedila opremu, didaktički i potrošni materijal za aktivnosti oko stotinu dece koja su zbog epidemije korona virusa podeljena u više grupa i to najpre u Osnovnoj školi ,,Radoje Domanović” u Bošnjacu kroz likovne i umetničke radove prvaka na temu tolerancija, zatim kroz kviz znanja u Osnovnoj školi ,,Radovan Kovačević Maksim” u Lebanu , takođe za učenike prvog razreda. Nenad Jovanović iz Odseka za pisanje i upravljanje projektima opštine Lebane je istakao značaj ranog uključivanja dece u obrazovni sistem. Za svu decu  koja su učestvovala u aktivnostima projekta na temu tolerancije su obezbeđene majice  sa promotivnom porukom, obroci i sltakiši, kao i pokloni. Mališani su govorili i šta znaju o toleranciji na svoj dečji način. Direktor Osnovne škole ,,Radovan Kovačević Maksim” u Lebanu  Nebojša Đorđević kaže da su sve aktivnosti sprovedene uz sve mere protivepidemiološke zaštite dece kao i da sva ona rado učestvuju u ovom projektu.

U okviru aktivnosti tokom Dana tolerancije predškolci Osnovne škole ,,Radovan Kovačević Maksim” su priredili maskenbal, zatim su se deca koja pohađaju predškolski program predstavila plesnom tačkom u Osnovnoj školi ,,Vuk Karadžić Maksim”, a prvaci ove škole su imali i male sprortske igre.