DruštvoVesti

U LESKOVCU DANAS O DUALNOM OBRAZOVANJU

Ministar prosvete Branko Ružić je istakao danas u Leskovcu da Ministarstvo prosvete veliki značaj pridaje prilagođavanju vaspitno-obrazovnog sistema vremenu u kojem živimo, posebno stvaranju boljih i većih mogućnosti za buduće generacije, kao i da je dualno obrazovanje najbolji primer tome i podsetio da je u Srbiji pre šest godina donet prvi Zakon, a potom je uveden i nacionalni model dualnog obrazovanja koji doprinosi, pre svega, unapređivanju kompetencija mladih.
,,Dualno obrazovanje, odnosno učenje u školi i kompaniji priprema učenike za prvo radno angažovanje, a praktično iskustvo koje stiču tokom školovanja je od neprocenjive važnosti za njihov dalji profesionalni razvoj“, rekao je on na javnoj raspravi o izmenama Zakona o dualnom obrazovanju.
Dodao je da je Vlada Republike Srbije osnivanjem Kancelarije za dualno obrazovanje pokazala još veću spremnost daljem radu na uvođenju dualnog obrazovanja.
„Suština izmena Zakona o dualnom obrazovanju jeste da osiguramo kvalitet obrazovanja kroz povezivanje teorije i prakse, uz povećanje broja sati koje mladi provode u savremenom realnom radnom okruženju kompanije. Kompetencije koje budu sticali na ovaj način, obezbediće im sigurnu i uspešnu karijeru, dok će kompanijama obezbediti održivost i inovativnost“, ističu u ministarstvu prosvete.
Visoka poslovna škola u sklopu Akademije Južna Srbija, sa sedištem u Leskovcu, mesto je druge javne rasprave u Srbiji. Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić ubeđena je da će odavde poteći zanimljivi predlozi za dopunu Zakona o dualnom obrazovanju, koji je veoma važan u obrazovnom sistemu Srbije.

Potpisivanje ugovora za izgradnju državnog vrtića u naselju Stara stočna pijaca, očekuje se posle Uskrsa, najavio je danas ministar Ružić.

Izgradnja vrtića kod stare Stočne pijace finansiraće se sredstvima Svetske banke.