DruštvoVesti

U LESKOVCU USKORO ITALIJANSKA KOMPANIJE AUNDE

Predstavnici italijanske kompanije Aunde koji su danas boravili u Leskovcau vodili su sa rukovodstvom grada na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem pregovore o preuzimanju objekta Sintetike gde je poslovala turska kompanija Džinsi, a spremni su da preuzmu i oko 250 radnika ove firme koja je svoje upošljenike SMS porukom obavestila o odlasku u likvidaciju.
Po rečima gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića investicijom od skoro 197 miliona dinara Vlada Republike Srbije je od nekadašnjeg objekta Sintetike, potpuno oronulog za dve godine, napravila savremenu zgradu, adekvatnu za rad.
Dodao je da je za poslednjih godinu dana fabrika Džinsi je zbog rata u Ukrajini počela da ima puno problema, sirovine su postale skuplje, a tržište u Zapadnoj Evropi sa manjim potrebama.
Nakon skorašnjih dešavanja je kazao da da je u daljem postupku potrebno raskinuti ugovor sa kompanijom Džinsi, sklopiti ugovor sa kompanijom Aunde čiji su predstavnici danas boravili u Leskovcu. I zainteresovani radnici, njih stotinak koji su došli na razgovor i upoznavanje sa italijanskom firmom koja već radi u Jagodini već narednih dana mogu njih oko 50 da krenu na edukaciju u Jagodinu, a pogon u Leskovcu bi mogao da počne sa radom za oko mesec dana.
Svi će zainteresovani radnici koji prođu intervju i obuku raditi u pogonu Aunde u Leskovcu, Jura je spremna da preuzme oko 200 radinika, koliko i Autostop, dodao je gradonačelnik,ističući da su neki radnici Džinsija već počeli da rade u domaćim firmama poput Ditsa. Radnicima je isplaćena majska i preostala za isplatu junska plata, ali zvanično obaveštenje o otkazu kažu da još nemaju.
Predstavnici Aunde, generalni direktor Anino de Venecia i izvršni direktro Điro Loti sa advokaticom i gradskim čelnicima su već obišli pogon Sintetike. Po rečima generalnog direktora Anina de Venecie radnici u Srbiji su po njihovom mišljenju ozbiljni i lojalni.

Kompanija Aunda koja radi radi u sektoru auto-industrije, u kome je zagarantovan posao na duži period ima u planu da uposli 200 do 250 radnika, kasnije i više. Ono što je kvalifikovalo Leskovac za ovu investiciju je to što većina radnika Džinsija ima iskustva u šivenju, tako da mogu da nastave u ovoj italijanskoj kompaniji koja širi proizvodnju.