U OKVIRU MEMORIJALNOG TAKMIČENJA „JAKOV MITIĆ“ NAGRAĐENI NAJBOLJI MLADI HARMONIKAŠI

U okviru „Leskovačkih letnjih festivala“, јuče je u Narodnom pozorištu, održano predtakmičenje za međunarodni festival Prva harmonika Srbije u Sokobanji, koje u našem gradu nosi naziv proslavljenog harmonikaša, nekadašnje prve harmonike stare Jugoslavije – Jakova Mitića, a sinoć u kompleksu Šop Đokić i revijalni deo na kome su nastupili nagrađeni.

Na memorijalnom takmičenju mladih harmonikaša, iz svih krajeva naše zemlje, koje nosi naziv proslavljenog imena na ovom instrumentu, Jakova Mitića, bilo je zastupljeno više kategorija.

Od najmlađih, istakli su se Vuk Kostadinović, kao i Filip i Stefan Milutinović, dok su u kategoriji seniora, nagrade osvojili Nemanja i Matija Radosavljević i Petar Bradić. Što se tiče dueta takmičara, starijih od 15 godina, prvoplasirani su Ivana Petaković i Lazar Stanojević.

Predsednik žirija bio je Miša Mijatović, estradni umetnik i virtuoz na harmonici, a osim njega o najboljima su odlučivali i Novica Nikolić Patalo, član žirija Festivala “Prva harmonika Srbije – Sokobanja 2022” i Vojkan Nikodijević, muzičar i predsednik Upravnog odbora Turističke organizacije Sokobanja. 

Profesionalnu karijeru harmonikaša, Miša Mijatović, započeo je upravo zahvaljujući takmičenju “Prva harmonika Srbije” u Sokobanji, 1980. godine. Kako naglašava, tadašnja pobeda je za njega predstavljala, odskočnu dasku i podsticaj za dalje usavršavanje.

Memorijalno takmičenje mladih harmonikaša “Jakov Mitić” već dugi niz godina održava se u sklopu manifestacije “Leskovački letnji festivali”, poznatije i kao “Leskovačko leto”, a koju priređuje Turistička organizacija  Leskovac.

Na finalno takmičenje, koje će biti održano u Sokobanji, pored pomenutih nagrađenih takmičara, koji su direktni učesnici u ovom nadmetanju, plasirali su se i Aleksa i Nemanja Kostić, ali i Lazar Mijailović.