U ŠKOLI „JOSIF KOSTIĆ“ OTKRIVEN MURAL POSVEĆEN NIKOLI MITROVIĆU KOKANU

U okviru ovogodišnje Balkanske smotre mladih strip autora, u Osnovnoj školi „Josif Kostić“, otkriven je mural posvećen Nikoli Mitroviću Kokanu, leskovačkom striparu i grafičkom dizajneru. Mural je izradio nastavnik likovne kulture u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, Darko Nikolić.

Tri nedelje aktivnog rada, kako je istakao Darko Nikolić, nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi „Josif Kostić“ i autor murala, bile su potrebne za izradu veličanstvenog prikaza, iz stripa Nikole Mitrovića Kokana.

Centralna figura murala je srednjevekovni vitez i vojvoda Nikola Skobaljić, a pored njega nalaze se još par ličnosti iz ovog perioda.

Prema rečima autora Darka Nikolića, sam proces izrade bio je veoma izazovan, i u njemu su učestvovali i pojedini učenici pomenute vaspitno-obrazovne ustanove, na čijem prostoru se mural i nalazi.

Marko Stojanović, ispred leskovačke Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, bio je inicijator ove aktivnosti, koja je priređena u okviru ovogodišnje Balkanske smotre mladih strip autora. Ova 25. po redu manifestacija, održava se u periodu od 21. do 27. juna.

Balkanska smotra mladih strip autora ove godine oborila je sopstveni rekord po broju učesnik. Više od tri hiljade mladih crtača stripa iz čak 82 zemlje, uzeće učešće u sklopu ove manifestacije. Njeno svečano otvaranje, predviđeno je za petak, 24. jun u 20 časova.