DruštvoVesti

U TOKU PROŠIRENJE AZILA ZA PSE U ŽELJKOVCU

Proširenje kapaciteta azila za pse u Željkovcu vrednosti 8,4 miliona dinara bila je tema konferencije za novinare u ovom azilu.
Reč je o proširenje kapaciteta azila za pse sa 150 na 250 mesta, jer su psi lutalice koji se nalaze na ulicama mnogih svetskih gradova problem koji zahteva delovanje sa više aspekata.
Aziil za pse lutalice u Željkovcu je jedan od dva na teritoriji grada , a ulaganja su nastavljena nakon izgradnje objekta 2016.godine što je finansirano sa 19 miliona dinara.
Vladimir Sinadinović direktor JKP Komunalac pod čijom nadležnožću je rad azila danas je podsetio na zatečen dug službe ZOO higijene u iznosu koji je vraćen i da na godišnjem nivou izdvajanja za istu iznose oko 25 miliona dinara.
„ Ukupan broj pasa koji imamo u prihvatilištima jeste 350. Ovde imamo oko 150 i neki plan je da kada bude završeno proširenje da ovde smestimo još stotinak pasa. Udomljenje pasa se vrši svakodnevno, od 9 do 17 časova su vrata prihvatilišta u Željkovcu ali i Turekovcu otvorena za naše sugrađane i udruženja za zaštitu životinja.“
Predsednik Cvetanović je danas donirao hranu azilu u Željkovcu na čemu se Sinadinović zahvalio i apelovao na građane da i oni pomognu u zimskom periodu kada su neophodne donacije azilima u vidu stare garderobe.
„Ono što nas očekuje kada je u pitanju zoohigijena, a nije neposredno povezano sa čuvanjem napuštenih životinja jeste investicija koja će se uskoro desiti. Govorimo o postrojenju za kontinuirano upravljanje životinjskim otpadom, ono će se izgraditi sa naše desne strane, odnosno u početku prihvatilišta. Investicija vredna između 55 i 60 miliona dinara. U toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu. Ja se nadam da ćemo istu dobiti do kraja godine, da ćemo naredne godine dobiti izvođača radova i krenuti sa radovima. Ovim postrojenjem ćemo podići nivo iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine i moći ćemo da na adekvatan i ekološki prihvatljiv način tretiramo otpad životinjskog porekla, odnosno da tretiramo leševe uginulih životinja kao i otpatke životinjskog porekla koje dobijamo preradom u klaničnoj industriji.“