HronikaVesti

UHAPŠENA PREDSEDNICA VIŠEG SUDA U NIŠU

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa BIA i SBPOK danas je uhapšena D. Ž., predsednica Višeg suda u Nišu zbog sumnje da je potpisala rešenje za uslovni otpust i za to dobila vaučer za boravak u hotelu na Zlatiboru.
Ona je osumnjičena za izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.
Sumnja se da je ona u periodu od februara do avgusta iskoristila svoj službeni položaj predsednika, tako što je po prethodnom obećanju i dogovoru sa osuđenim R. M, kao predsednik vanraspravnog veća Višeg suda u Nišu donela i potpisala rešenje kojim se usvaja molba za puštanje na uslovni otpust osuđenog R. M.
Za tu službenu radnju ona je kako se sumnja primila vaučer za boravak u hotelu na Zlatiboru čime je pribavila sebi i članovima svoje porodice imovinsku korist, jer je iskoristila taj vaučer od sedam dana sa porodicom.
Postoje osnovi sumnje, da je vaučer u hotelu uplaćen od strane privrednog društva čiji je vlasnik sin osuđenog R.M, B.M, dok je osuđeni R.M. bivši direktor i odgovorno lice.
Naime, osumnjičena je iskoristila svoj službeni položaj i predmet za koji je najpre bio zadužen jedan sudija tog suda presignirala i zadužila da postupa na drugog sudiju istog dana i na trećeg sudiju koji godišnjim rasporedom poslova nije bio raspoređen da postupa u tim predmetima, a sve u cilju ubrzavanja postupanja i donošenja pozitivne odluke o puštanju na uslovni otpust.
Osumnjičena D. Ž. je po prethodnom dogovoru i obećanju sa osuđenim R. M. postupila i usvojila molbu.
Visoki savet sudstva je danas održao sednicu i doneo odluku o ukidanju imuniteta D.Ž. odnosno odobrio njeno lišenje slobode.
Osumnjičena će u roku od 48 sati biti saslušana u tužilaštvu.