DruštvoVesti

ODRŽAN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U LESKOVCU

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu organizovala je 38. sajam zapošljavanja, koju je održan u sportskoj hali „Dom partizana“ i na kome je 36 poslodavaca iskazalo potrebu za 600 radnika.
Na drugom ovogodišnjem sajamu zapošljavanja učešće je prijavilo 36 poslodavaca iz oblasti drvoprerađivačke, tekstilne i industrije građevinskog materijala, proizvodnje i prerade hrane, elektroindustrije, zdravstvene zaštite, usluga osiguranja i trgovine. Oni su iskazali potrebu za zapošljavanjem više od 600 lica različitih profila zanimanja: dipl.ekonomisti, menadžeri, pravnici, tehnolozi, inženjeri tehničkih struka, inženjeri zaštite na radu i za zaštitu bilja, medicinske sestre, ginekološko-akušerske sestre, laboratorijski tehničari, negovatelji, šivači, stolari, tapetari, recepcioneri, monteri nameštaja, mašinski mehaničari, bravari, livci, električari, konobari, kuvari, operateri, magacioneri, komercijalisti, pakeri, vozači, viljuškaristi, prodavci, kasiri, agenti prodaje osiguranja i radnici za rad u proizvodnji.
Sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
Poslodavci poput kompanije Dits imali su priiliku da se predstave nezaposlenim licima i da ih bliže upoznaju sa uslovima rada u svojim preduzećima. Sem na domaće tržište kompanije Dits svoje proizvode visokog kvaliteta i savremenog dizajna plasira i na prostoru od Crne Gore do Švedske.
Neki od nezaposlenih imaju dok drugi nemaju radno iskustvo, ali se svi jednako nadaju zaposlenju, a raste interesovanje za domaće privrednike kao poslodavce nakon nedavnog iskustva sa turskim Džinsijem.
Nezaposleni će na sajmu biti u prilici da uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, predstave im se i predaju im svoju radnu biografiju (CV). Na štandu Nacionalne službe nezaposleni i poslodavci moći će da dobiju sve informacije o aktuelnim javnim pozivima i konkursima NSZ za podsticanje zapošljavanja, dok će nezaposlenima biti pružena pomoć i u pisanju radne biografije (CV).
Na kraju septembra 2023. godine na području Jablaničkog okruga registrovano je 20.539 nezaposlenih lica, dok je u istom periodu prošle godine bilo 21.767 nezaposlenih lica. U ukupnoj nezaposlenosti žene učestvuju sa 51%, a najveći broj prijavljenih je sa srednjom stručnom spremom – 55%. Udeo mladih nezaposlenih do 30 godina života je 19%.