UHAPŠENI ZBOG ZELENAŠENJA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili pet osoba osumnjičenih za pranje novca.

U pitanju su A. H. (1989) policijski službenik PU Niš, faktički suvlasnik privrednih društava „Cash help“ i „Cash help plus“ d.o.o. iz Niša, S. H. (1965) formalni vlasnik i odgovorno lice u navedenim privrednim društvima, M. J. (1983) faktički suvlasnik tih privrednih društava, J. M. (1988) i T. S. (1992), zaposlene u privrednim društvima.
Osumnjičeni A. H. se tereti za to da je u dužem vremenskom periodu, zajedno sa S. H. i M. J. i posredstvom J. M. i T. S. davao kredite fizičkim licima bez ovlašćenja Narodne banke Srbije, u poslovnim prostorijama privrednih društava, koja su registrovana kao zalagaonice, „Cash help“ u Nišu i „Cash help plus“ d.o.o. – filijalama u Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Pirotu, Leskovcu i Kragujevcu.
Osumnjičeni su sa fizičkim licima zaključivali ugovore o zajmu, gde su kao sredstvo obezbeđenja za povraćaj novca deponovali čekove građana ili administrativne zabrane, sa kamatama koje su na godišnjem nivou iznosile od 65 do 133 procenta.
Prilikom pretresa poslovnih prostorija i osumnjičenih, policija je pronašla gotovinski novac u iznosu od više od dva miliona dinara i deponovane čekove u vrednosti 35 miliona dinara.
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.
Policijski službenici Sektora unutrašnje kontrole nastavljaju rad na ovom slučaju.