DruštvoVesti

UKINUTA VANREDNA SITUACIJA NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

Štab za vanredne situacije grada Leskovca usvojio je odluku gradonačelnika Gorana Cvetanovića na osnovu preporuke Zavoda za javno zdravlje o ukidanju vanredne situacije na teritoriji grada zbog poboljšanja epidemiološke situacije.
Iako je došlo do poboljšanja epidemiološke situacije ona se ocenjuje kao nesigurna i dalje, kazala je direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Nikolić.
„Od druge nedelje aprila zapaža se trend stalnog pada novozaraženih lica na nedeljnom nivou. Prosečne vrednosti koje su se kretale od 30,5% do 6,3%, su prema poslednjem preseku su 4,2%. Nastavlja se i silazni trend broja hospitalizovanih pacijenata, kao i smanjenje broja pregleda u kovid ambulantama“, istakla je doktorka Nikolić.

,,Beleži se i pad broja pregleda u Kovid ambulantama. To i dalje ne znači da se smemo opustiti. Za povratak normalnim tokovima života i režimu funkcionisanja pre korone potrebno je da se do sredine juna vakciniše 50% odraslog stanovništa u Srbiji, a prema navodima republičkih medija do sada je prvu dozu vakcine na nivou zemlje primilo 42,5%, a drugu 25,5%. To nije idealno i daleko je od cifre predviđene za kolektivni imunitet. Što se Leskovca tiče, do današnjeg dana prvu dozu vakcine je primilo 39.346 lica, odnosno 35,47% stanovništva, a dve doze je primilo 29.635 lica odnosno 26,92% odraslog stanovništva“ kazao je komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
Govoreći o vakcinaciji gradonačelnik je rekao kako su građanima na raspolaganju sve četiri vakcine, s tim što je Sputnjik V trenutno dostupan samo za drugu dozu i naglasio je da vakcinacija protiče u najboljem redu, kao i da za istu postoji veće interesovanje starije populacije sa sve većim interesovanjem mladih. Na kraju izlaganja je apelovao na građane da vode računa, vakcinišu se i zaključio da je borba sa korona virusom bitka koju svako mora dobiti pojedinačno kako bi se izvojevala kolektivna pobeda.
Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević je kazao da je služba psihijatrije isključena iz kovid režima i da će nakon dezinfekcije početi prijem pacijenata koji pripadaju toj službi, kao i da je Respiratorni centar u Leskovcu zatvoren. Bolnica počinje i sa hladnim operacijama pacijenata.
U leskovačku bolnicu u toku naredne nedelje stiže mobilni mamograf, tako da će za pacijentkinje starije od 45 godina biti organizovani pregledi.
Građanima su na raspolaganju sve četiri vakcine, s tim što je Sputnjik V trenutno dostupan samo za drugu dozu i naglasio je da vakcinacija protiče u najboljem redu, kao i da za istu postoji veće interesovanje starije populacije sa sve većim interesovanjem mladih. Na teritoriji grada Leskovca je 30.novembra prošle godine uvedena vanredna situacija, a do danas je na korona virus testirano 28.788 lica sa 5555 pozitivnih nalaza. U kovid bolnici je hospitalizovan ukupno 1691 pacijenta, a zabeleženo je 285 smrtnih ishoda.