DruštvoVesti

ULOGA ŽENA KLJUČNA ZA VIŠE DECE U SRBIJI

Uloga žene je ključna za bolju demografsku sliku čitave Srbije i sa njom treba razgovarati na temu nataliteta i šta je potrebno uraditi da bude više dece, poručio je ministar za brigu o porodici i demografiji Radomir Dmitrović prilikom današnje posete Vlasotincu nakon sastanka sa predsednikom ove opštine Bratislavom Petrovićem i njegovim saradnicima.

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović je izneo demografske, privredne i infrastrukturne  parametre  opštine Vlasotince, od kojih su zabrinjavajući negativan prirodni priraštaj i iseljavanje, mada je najmanje u Jablaničkom okrugu.

Radomir Dmitrović je istakao da problem negativnog prirodnog priraštaja leži u činjenici da smo izgubili tradicionalnu porodicu, odnosno osećaj za nju, jer novac nije presudan što pokazuju razvijene zemlje, koje imaju slične probleme.

Uloga  žena je ključna u stvaranju porodice i rađanju dece, zato treba razgovarati sa njima, šta je to zbog čega bi imale rađale više dece, ali treba i stvoriti uslove da ona bude zaštićena da radi i gaji potomstvo, naročito u privatnom sektoru.

Srbija svake godine gubi 80 hiljada stanovnika, a prema procenama do 2050. godine živeće 4 miliona stanovnika u našoj zemlji, od toga 3 u Beogradu, zbog čega je ključna decentralizacija.

Opština Vlasotince kako je rečeno vodi brigu o reproduktinom zdravlju stanovništva, ali i uslovima za bolji život ljudi, kroz razvoj privrede, poljoprivrede kao razlozima za ostanak.  

Ministar za brigu o porodici i demogragiji Radomir Dmitrović je zatim sa predsednikom opštine Vlasotince Bratislavom Petrovićem obišao porodičnu firmu Rollopro koja se bavi proizvodnjom stolarije.