DruštvoVesti

MAGIJA SINERGIJE U PUNOM ZAMAHU

Grad Leskovac i Elin Pelin u Bugarskoj realizuju projekat prekogranične saradnje Magija sinergije vezan za oblast turizma vrednosti 196 hiljada evra koji se finansira preko Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Bugarska- Srbija, a ugovor o realizaciji projekta je potpisan 12.marta prošle godine. Nakon dvodnevne posete delegacije grada Leskovca partnerskom gradu u Bugarskoj na današnjoj konferenciji za novinare u Centru za razboj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je saopšteno da su sve aktivnosti na projektu u prethodnih godinu dana realizovane uz poštovanje COVID 19 zaštitnih mera vlade Republike Srbije, ali i Republike Bugarske.
Dva grada su se pobratimila pre tri godine otkada i postoji želja za boljom saradnjom. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima je nedavno boravio u dvodnevnoj poseti Elin Pelinu u Bugarskoj kada su kao potencijali za razvoj i unapređenje saradnje potvrđeni leskovačke festivalske manifestacije – Roštiljijada i Dani mućkalice čiji uzlet tek predstoji, kao i sa bugarske strane tradicionalni festival folklora, Dani Šopova.
„Plan je da kroz ovaj projekat povežemo ove manifestacije i kreiramo prekogranični model kako bismo unapredili vrednosti naših kultura i običaja, spojili kulturne i obrazovne institucije, naše drage građane i omladinu. Elin Pelin je mala ali razvijena i lepa opština u kojoj se trenutno gradi veliki sportski komleks sa brojnim sadržajima, “ kazao je Goran Cvetanović na današnjoj konferenciji za novinare u Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga kao predsednik skupštine centra .
Direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga koji realizuje projekat Magija sinergije Dragana Belenzada je kazala da su ciljevi projekta stvaranje zajedničkog delovanja turističkih učesnika na polju povezivanja festivala, izrade zajedničkih politika razvoja turizma i novih turističkih proizvoda u pograničnom području grada Leskovca i opštine Elin Pelin.

Leskovačka mućkalica će dobiti dvodnevnu manifestaciju koja će biti takmičarskog karaktera.
Plodovi saradnje Leskovca i Elin Pelina se već vide , ali će tek biti prepoznatljivi jer je 20 turističkih štandova je već stiglo u naš grad, a krajem aprila stiže čuveni Leskovački voz Roštiljko, u novom ruhu i napravljen po najmodenijim evropskim standardima, koji će biti koriščen sem za Roštiljijadu i za ostale turističke manifestacije.