DruštvoVesti

UMETNICI POKLANJAJU SLIKE ŠKOLI ,,JOSIF KOSTIĆ“

U okviru jedinstvene akcije ,,Umetnici školi” naš eminentni slikar Dragoljub Stanković Ćivi poklonio je Osnovnoj školi ,,Josif Kostić” svoju sliku na kojoj je Široka čaršija.

Ideja akcije ,,Umetnici školi” je da umetnici koji su pohađali osnovnu  školu ,,Josif Kostić” ili su s njom na neki drugi način povezani, oplemene njen prostor donirajući školi svoja umetnička dela, koja bi potom ukrašavala prostor škole koja je u potpunosti renovirana i savremeno opremljena. U školi ističu da im je velika nam  čast da prvo umetničko delo donirano u ovoj akciji dolazi upravo od jednog od najznačajnijih zavičajnih likovnih umetnika u Leskovcu, akademskog slikara Dragoljuba Stankovića Čivija.

S obzirom da je  sveobuhvatna rekostrukcija OŠ „Josif Kostić“ završena početkom 2020. godine, doniranje umetničkih slika je  prilika, da se u sklopu priprema za upis nove generacije prvaka, prostor škole temeljno preuredi na jedan esteski nov i funkcionalan način, istaknuto je danas u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Sutrašnji praznik Sveti Sava je radni nenastavni dan i biće obeležen u skladu sa epidemiolškom situacijom, a Svetosavska akademija će se održati u Narodnom pozorištu i domaćin je OŠ ,,Milutin Smiljković”.

Podsećanja radi, najstarija osnovna škola na jugu Srbije, „Josif Kostić“ postoji od 1854. godine, a svoj naziv dobila je po učitelju Josifu Kostiću koji je 1878. godine u, od Turaka tek oslobođenom Leskovcu, po prvi počeo da drži nastavu na srpskom jeziku, kao i da drži predavanja ženskoj deci.