DruštvoVesti

USKORO PET CRKVENIH LUSTERA ZA HRAM SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG U DUBOČICI

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i episkop niški Gospodin Arsenije potpisali su danas o ugovor o sufinansiranju projekta „Unutrašnje uređenje hrama Svetog Simeona Mirotočivog“ koji se odnosi na nabavku 5 polijeleja, odnosno lustera ukupne vrednosti 10,8 miliona dinara.
„Ovo je istorijski čin za grad Leskovac. Hram koji je posvećen svetom Simeonu, rodonačelniku kako naše države i crkve, je već sada ukras grada Leskovca i tek će biti. Zahvaljujući ovom ugovoru u hramu će biti postavljeno pet polijeleja, odnosno crkvenih lustera izuzetne vrednosti, koji će hram krasiti” kazao je Episkop niški Arsenije i zahvalio se gradonačelniku, njegovim saradnicima i svim vernicima na podršci .

Gradonačelnik Cvetanović je istakao da će se danas potpisanim ugovorom nabaviti i ugraditi 5 polijeleja, kao i da je iz budžeta opredeljeno, zajedno sa 10,8 miliona dinara koliko je vrednost ugovora od početka izgradnje u ovo 52,2 miliona dinara gradskih para. Ova suma ulazi u ukupno 45 miliona dinara za 2023. godinu koliko je opredeljeno za završetak hrama i rekonstrukciju zvonika u Pečenjevcu.

„Eparhiji niškoj, tačnije Muzeju crkvenih starina, ove godine smo preko konkursa iz oblasti kulture odobrili sumu od 840 hiljada dinara za restauratorko-konzervatorske radove na ikonama tri hrama i to u: Turekovcu, Čukljeniku, Babičkom, za ukupno 15 ikona,“ istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Cvetanović.