PrivredaVesti

USKORO JAVNI POZIV ZA ZADRUGARE I OBNOVU DOMOVA KULTURE

Ministar za brigu o selu Vlade Srbije Milan Korkobabić posetiо је domaćinstvo Ivice Nastića u Stajkovcu, Dom kulture u Orašju i Seosko turističko domaćinstvo Nebojše Stojičića u Dobrovišu u vlasotinačkoj opštini.

Stajkovce ima oko 500 ha pod plastenicima gde se proizvodi salata, krastavac, paradajz, krompir, spanać  i paprika, a samo u ovom selu se godišnje stvori preko 75 miliona evra na oko 1500 stanovnika, istaknuto je prilikom posete ministra Milana Krkobabića.

Pomoć je ovim vrednim ljudim potrebna za udruživanje, a zadrugarstvo tu stupa kao dobar način uz podršku države. Ministar Krkobabić je istakao značaj dobre infrastukture za razvoj sela i ostanak mladih. Cilj posete je promocija novog programa razvoja zadrugarstva i udruživanja poljoprivrednika za dobar plasman na tržištu. Predvidjeno je 500 miliona dinara kao pomoć za stare i nove zadruge, a poziv će uskoro biti objavlje za oko 60 zadruga u našoj zemlji.

Domaćin Ivica Nastić je kazao da domaći proizvodjači imaju problema sa uvozom poljoprivrednih proizvoda.

U saradnji sa SANU, odsekom za selo biće organizovana i predavanja za poljoprivrednike, najavljeno je prilikom današnje posete.

Opština Vlasotince je spremna za konkurisanje za sredstva koja su opredeljena za oživljavanje domova kulture, a tim povodom je ministar Krkobabić sa opštinskim rukovodstvom na čelu sa predsednikom ove okalne samouprave Bratislavom Petrovićem posetio ruiniranu zgradu Doma kulure koji je bio i zadruga  za sela Orašje i Kukavicu.

Ministar Krkobabić je istakao značaj programa koji će omogućiti multifunkcionalnost domova kulture i zadružnih domova.

Uz pomoć ostalih ministarstava biće omogućeni i kulturni sadržaji, kao i iz oblasti obrazovanja u renoviranim domovima kulture, a javni poziv će biti uskoro raspisan.

Današnji boravak ministra Milana Krkobabića u Jablaničkom okrugu završen je posetom Seosko- turističkom domaćinstvu Nebojše Stojičića u Dobrovišu u vlasotinačkoj opštini.