DruštvoVesti

USKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA PORFIRIJA POZIVA NA OČUVANJE JEDINSTVA

Posle Velikog petka i Velike subote danas dolazi Uskrs, najsvečaniji i najveći hrišćanski praznik koji srpska pravoslavna crkva slavi sutra. Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.
Patrijarh srpski Porfirije je poručio u svojoj poslanici da ne smemo gubiti veru u boga, naročito u ovo vreme kada se suočavamo sa epidemijom korona virusa.
U uskršnjoj poslanici patrijarha Porfirija i vladika SPC uoči Uskrsa, apeluje se na očuvanje „crkvenog, nacionalnog, jezičkog i kulturnog jedinstva“, a posebne molitve upućene su lekarima i obolelima od COVID-a.
Patrijarh Porfirije i vladike SPC pozivaju „na radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila“. U poslanici je upućen apel za za „bratsku slogu“ i „protiv podela nesuglasica i rasprava“.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Hristovo iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i andjeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: „Neverni Toma“.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, posto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može „pasti“ u razmaku od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja po starom, Julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

Uskrs se po Julijanskom kalendaru ove godine obeležava u nedelju 2. maja, a Krizni štab Srbije apeluje na poštovanje mera tokom praznika, koji su se ove godine poklopili sa prvomajskim.