DruštvoVesti

PRVOMAJSKI URANAK NA HISARU

Praznik rada Prvi maj izmamio je i ove godine ljude na tkzv. uranke u prirodi, mada ih je ove godine mnog manje nego ranije.

Širom sveta na današnji dan obeležava se Međunarodni praznik rada – Prvi maj. Ovaj datum obeležava se u znak sećanja na radničke demonstracije koje su održane u Čikagu 1886. godine.

Od 1890. godine ovaj datum predstavlja dan borbe za radnička prava, solidarnost i jednakost. Cilj radnika tokom višedecenijske borbe bio je osmočasovno radno vreme.

Prvomajski praznici u svetu se obeležavaju protestima u znak borbe za radnička prava, ali kod nas je oduvek bio običaj da se prvog maja ukoliko je neradan dan ljudi okupljaju na izletištima i uz roštilj, dobro i izabrano društvo u opuštenoj atmosferi provedu vreme.
Mnoge su porodice iskoristile slobodno vreme za igru i druženje sa decom u prirodi, što najmlađima posebno prija.
U Srbiji se ovaj dan obeležava od 1893. godine, a u Leskovcu od 1897. godine. Prva prvomajska proslava održana je u Svetoilijskom parku uz prisustvo nekoliko desetina radnika. Vremenom su ove proslave postale organizovanije, a uz izvesne prekide Leskovčani do današnjih dana obeležavaju ovaj praznik.