DruštvoVesti

VANREDNA SITUACIJA I DALJE NA SNAZI U VLASOTINCU, OBUSTAVLJA SE RAD PIJACA

Vanredna situacija u opštini Vlasotince ostaje na snazi do daljnjeg, odlučili su članovi Štaba za vanredne situacije na večerašnjoj sednici. Razlog je izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija koja ima tendenciju daljeg pogoršanja.

Iako je pre samo par dana broj pacijenata u kovid ambulanti u Vlasotincu bio dupliran sa 50 na bezmalo 100, već juće je pregledano 150 građana koji su zatražili pomoć lekara. Od 70 rezultata PCR i antigenskih testova u nedelju i juče, pozitivnoje 45, pokazuju podaci Doma zdravlja. Povećan je broj lekarskih ekipa u prvoj i drugoj smeni u kovid ambulanti.

-Situacija ne da je nepovoljna nego je krajnje alarmantna. Vanredna situacija je uvedena pre 12 dana, međutim broj zaraženih i dalje raste. Moramo da poštujemo mere ako želimo da suzbijemo širenje virusa – kaže predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Bratislav Petrović.

On je dodao da u četvrtak počinje montaža novog rendtgen aparata u Domu zdravlja, pošto je stari van funkcije od pre 20-ak dana.Očekuje se da počne sa radom naredne nedelje.

Od početka novembra na području vlasotinačke opštine registrovano je 214 slučajeva zaraze.

U cilju suzbijanja širenja epidemije, a u skladu sa merama republičkog štaba, od 24.novembra do 3.decembra od 18 do 5 sati narednog dana neće raditi ugostiteljski objekti, tržni centri, ustanove kulture, kazina.

Do 21 sat je dozvoljen rad apotekama, pumpama i objektima koji dostavljaju hranu.

Maske su obavezne u zatvorenim objektima, kao i na otvorenom gde nema uslova za držanje fizičke distance. Javna okupljanja više od pet osoba i dalje su zabranjena, kako u otvorenom, tako i u zatvorenom. Iz ove odluke izuzete su radne sredine, škole, prodavnice, tržni centri i slični objekti za koje važi pravilo prisustva jedne osobe na 4 metra kvadratna korisne površine.

Načelniku Opštinske uprave i direktorima javnih preduzeća i ustanova naloženo je da omoguće rad od kuće zaposlenima kojima radni proces to dozvoljava.

„Komunalac“ obustavlja rad zelene, mlečne i stočne pijace od 24.novembra do 3.decembra, a „Vodovod“ će nastaviti s pojačanom dezinfekcijom javnih površina.

Od sutra do petka 27.novembra na onlajn program prelaze tri grupe pripremnog predškolskog programa i jedna mlađa vaspitna grupa u vrtiću „Kolibri“ u Vlasotincu, zbog petoro pozitivnih radnika predškolske ustanove i šestoro koji čekaju rezultate testiranja. U Štabu  podsećaju da nisu nadležni da odlučuju o prelasku škola na rad na daljinu.

Zaposleni u Zavodu za javno zdravlje, u saradnji sa policijom, strogo će kontrolisati  poštovanje mera izolacije i samoizolacije, saopšteno je.

Članovi Štaba za vanredne situacije u Vlasotincu još jednom apeluju na građane da poštuju mere lične zaštite i  sprovode redovnu dezinfekciju radnog i životnog prostora, kako bi svi zajedno suzbili širenje zarazne bolesti kovid 19.