KulturaVesti

IZLOŽBA ,,USPOMENE I SEĆANJA“ MARIJE PETKOVIĆ U NARODNOM MUZEJU U LESKOVCU

U Narodnom muzeju u Leskovcu danas je postavljena izložba radova leskovačke umetnice Marije Petković pod nazivom „Uspomene i sećanja“ koja je za posetioce dostupna od 25.novembra.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, zvaničnog otvaranja izložbe neće biti, a Narodni muzej u Leskovcu obaveštava sve zainteresovane da će, izložba biti otvorena za posetioce od 25.11.2020. do 08.12.2020. godine. Izložba se može posetiti od utorka do subote u periodu od 12 – 16 časova.

Izložbom „Uspomene i sećanja“ umetnica koristeći različite forme, komunicira sa nama i igra se našim očekivanjima i pokušajima da ih prepoznamo i podstiče nas da se zapitamo o našem identitetu, razbijajući nam iluziju savremenog potrošačkog identiteta. Koncept kojim nam se Marija kao umetnica predstavlja je nesvakidašnji, drugačiji, ona pronalazi praznine i otkriva krhotine identiteta i sećanja u predmetima, stoji u opisu izložbe.
Pudrijera kao predmet varira idejno i prostorno. Kao vertikalna postavka na ogledalu, ona ispituje identitet posmatračice i posmatrača u odnosu prema drugima, ali i u međusobnom odnosu pudrijera.
Kretanjem kroz različite medije, umetnica Marija Petković postavlja dramatičnu izložbu, sačinjenu od celina povezanih dugogodišnjim prikupljanjem, pripremama i konceptualizacijom. Apstraktnu poučnost ove izložbe nosi mnoštvo predmeta, ali je u Uspomenama i sećanjima materijalna preciznost deduktivna, krajnja sekvenca dinamičnih procesa, a ne okoštalih stanja – do delova, do predmeta od kojih je sastavljena ovakva celina se ipak mora stići, napisala je o ovoj izložbi Milica Bešić, poreklom iz Leskovca, koja živi i radi u Beogradu. Izložbu ,,Uspomene i sećanja“ kako najavljuje umetnica Marija Petković videće u narednom periodu i beogradska publika