ZAVRŠEN 15.LIFFE

Dodelom nagrada u Narodnom pozorištu sinoć je završen 15. Međunarodni festival filmske režije LIFFE koji je trajao od 15.do 20. septembra.
Tokom pet dana trajanja 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, LIFFE, prikazana su brojna filmska ostvarenja iz Srbije i regiona. Ovogodišnji laureat nagrade „Živojin Žika Pavlović“, koja se dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti, je makedonski reditelj, scenarista i pisac, Milčo Mančevski.
Žiri u sastavu Srđan Dragojević, Dalibor Matanić i Jana Stojanovska glavnu nagradu festivala, “Živojin Žika Pavlović”, za najbolju režiju na 15. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije dodelio je Radivoju Andriću za film “Leto kad sam naučila da letim”. Zamenica gradonačelnika Leskvoca Lidija Dimitrijević je ovu nagradu uručila producentu filma Milanu Stojanoviću.
Druga nagrada za režiju pripala je Davidu Kapcu i Andriji Mardešiću za film “Stric”, a treća nagrada Sonji Tarokić za ostvarenje “Zbornica”.
Ibrahimu Komi za ulogu u filmu “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića, pripala je nagrada za najbolju mušku ulogu, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala Ivani Roščić, za ostvarenje “Stric” Davida Kapca i Andrije Mardešića.

Gran pri „Radomir Bajo Šaranović“ za najboljeg mladog reditelja u selekciji Studentski film osvojila je Jovana Avramović, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za film „Izgubljeni dani“.
Nagradu za najbolju režiju filma srpske manjinske koprodukcije dobio je reditelj Zrinko Ogresta, za film „Plavi cvijet“. Filmu „Mrak“, u režiji Dušana Milića, pripala je nagrada za najbolju režiju srpskog filma. Nagradu za najbolju režiju u selekciji “Divlji film” osvojio je Paul Negoesku za ostvarenje “Ljudi od dela.”
Tokom 15 godina održavanja Međunarodnog festivala filmske režije LIFFe u Leskovcu je prikazano više od 300 filmova pred oko 90.000 gledalaca, a ove godine je učestvovalo 40 filmskih ostvarenja . Na samom otvaranju premijerno prikazan prvi film Nenada Pavlovića, sina Živojina Žike Pavlovića „Trag divljači“. Ovo filmsko ostvarenje je leskovačka publika imala priliju da vidi pretpremijerno, a e na repertoarima biskopa širom Srbije naći će se od 3. oktobra.