DruštvoVesti

ZAVRŠEN 16.KARNEVAL LESKOVAC

 1. Karneval Leskovac je u subotu završen velikom karnevalskom povorkom i nastupima 29 grupa iz zemlje i inostranstra na gradskom trgu. Karnevalu su prethodili prijemi za karnevalske grupe i goste, članove FECC-a.
  U prisutvu brojnih članova Evropske federacije karnevalskih gradova i predsednik internacionalnog borda FEKKa Larsa Algela iz Švedske ovogodišnji karneval je na novom gradskom trgu sa dva video bima otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je uručio ključeve grada ovogodišnjoj princezi Jeleni Milenković.
  Na karnevalu je nastupilo 29 grupa iz zemlje i inostranstva, uz vatromet su za najbolje proglašene belocrkvanske mažoretkinje, ali su bile zapažene i naše, kao i karnevalske grupe iz Leskovca koje osvajaju brojne nagrade na karnevalima gde su nastupale, čuvene brazilke iz novosadske grupe Mantok dens, pčele iz Makedonije i mnogi drugi.
  Gradonačelnik Goran Cvetanović je pre svečane povorke priredio prijem za predstavnika FECC-a, a predsednik ove asocijacije Lars Algel je tom prilikom poručio da naš grad ima velike šanse da naredne godine bude domaćin skupštine ove asocijacije.
  U Svečanoj sali grada je priređen prijem i za brojne karnevalske grupe čijim su predstavnicima, kao ustanovama i medijskim kućama koje prate karneval uručene zahvalnice i medalje.
  Marsija Stamper predstavnica Holandije i Arube je predala poklon gradonačelniku Leskovca dr sci. med. Goranu Cvetanoviću, izrazila zadovoljstvo što se nalazi u gradu na Veternici i prenela pozdrave iz Arube, čiju kulturu i folklor promoviše, građanima Leksovca.

Od prvog dana leskovački Karneval na najbolji mogući način promoviše i čuva karnevalsku tradiciju. Oživljen 2006. godine u okviru Roštiljijade, Karneval je sada ušao u šesnaestu godinu, postao je internacioalan i interkontinentalan, ima najviše pratećih programa, svake godine okupi preko 100 hiljada posetilaca i preko 2000 učesnika.