DruštvoVesti

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA ZVONIKA CRKVE SVETOG ILIJE U PEČENJEVCU

U Pečenjevcu je u sanaciju zvonika crkve Svetog Ilije uloženo 3.228.000 dinara, što je bio povod za posetu gradonačelnika Gorana Cvetanovića, njegovih saradnika i meštana Pečenjevca i Brejanovca ovoj svetinji Srpske pravoslavne crkve.
Kako je istaknuto 180 godina postojanja crkve Svetog Ilije u Pečenjevcu ove godine je veliki jubilej. Crkva nas je očuvala i sačuvala za vreme Balkanskih ratova, Prvog, Drugog svetskog rata, za vreme Osmanske vlasti. 2004. godine kada je Biljana Pavlović bila direktor Kulturnog centra u Pečenjevcu, na njenu inicijativu tačno pre 20 godina bila je da obnovimo ovu crkvu, što smo delimično i uspeli, naglasio je gradonačelnik Cvetanović čijom je donacijom uređen mobilijar u crkvenom dvorištu.

Obnova zvonika je od izuzetne važnosti jer ne samo da obezbeđuje bezbednost i dugovečnost ovog značajnog dela crkve, već i čuva lepotu i autentičnost naše kulturne baštine. Ovi radovi su izvedeni sa velikim poštovanjem prema istorijskoj i arhitektonskoj vrednosti zvonika, kako bi se očuvao njegov izgled i značaj, naglasila je članica Gradskog veća Marija Rajković.

Upućen je apel da se potrudimo da sačuvamo ovaj hram koliko smo u mogućnosti. Kralj Milutin je mnogo izgradio kao neko ko je bio na vlasti tada. S tim u vezi svakako i danas naša crkva mora da se uzda u našu državu, njenu pomoć. Nadamo se odličnoj saradnji sa našim gradom, kao i do sada.