DruštvoVesti

2020. GODINA REKORDNA PO BROJU IZDATIH VAUČERA ZA LETOVANJA

2020. godina bila je rekordna  po broju izdatih vaučera za letovanje u domaćim turističkim objektima, kada je Ministarstvo turizma izdalo 274 hiljade vaučera, a ni ove godine, interesovanje za subvencionisani odmor nije opalo, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Prema rečima ministarke Tatjane Matić, Ministarstvo turizma u toku ove godine podelilo je stotinu pedeset hiljada vaučera, kojim država subvencioniše letovanja građana Srbije u domaćim turističkim objektima.

Imajući u vidu da su građani tokom pandemije otkrili brojne zanimljive destinacije u Srbiji, ministarka Matić je dodala da vlada veliko interesovanje za dotirani odmor.

U poslednjih nekoliko godina, turistička infrastruktura u Srbiji, u značajnoj meri je unapređena, dodala je ministarka Matić i ovom prilikom posebno istakla banjski turizam, koji je postao omiljen među građanima naše zemlje.

U budžetu Republike Srbije, već godinama unazad, izdvajaju se sredstva za sto hiljada vaučera, u vrednosti od pet hiljada dinara za subvencionisani odmor. Međutim, ukoliko je interesovanje za letovanja u Srbiji veliko, biće odobreno još novca za ove podsticaje, objasnila je ministarka Matić.

Prošle godine do 15. oktobra, izdato je dve stotine 74 hiljade vaučera, a najtraženije destinacije bile su Sijarinska banja, Sokobanja, Vrnjačka banja, Banja Vrujci, Ribarska banja, Banja Koviljača, Zlatibor, Kopaonik, Divčibare i Gornja Trepča.

Pravo na vaučere za subvencionisani odmor imaju penzioneri, zatim nezaposleni koji su na birou, zaposleni čija primanja ne prelaze 70 hiljada dinara mesečno, a od prošle godine i studenti.