DruštvoVesti

22 GODINE OD GRANATIRANJA VOZA

Komemorativnim skupom u skladu sa epidemiološkom situacijom  i polaganjem venaca u Grdeličkoj klisuri, pored Železničkog mosta preko Južne Morave, danas su  obeležene 22 godine od NATO raketiranja putničkog voza.

Putnički voz broj 393 gađan je iz aviona 12. aprila 1999. godine, dok je prelazio preko mosta, a tačan broj poginulih nikad nije utvrdjen.

Putnički voz ovaj put nije prešao  u  12 sati i 15 minuta uz jednominutni zvuk sirene kao  ranijih godina preko Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri podsećajući na taj prolećni dan 12.april 1999.godine.

Medjunarodni voz  393 na relaciji Beograd-Skoplje, pogođen je u 11.40 sati, kada su lokomotiva i dva vagona puna putnika bili na Železničkom mostu iznad Južne Morave.

NATO je najpre demantovao da bombardovao most, a potom je stradanje civila u vozu proglasio „kolateralnom,  odnosno uzgrednom štetom“.

Svake godine  do prošle godine, odnosno od početka epidemije korona virusa kada je bilo uvedeno vanredno stanje, na ovaj dan putnički voz stane na mostu i oglasi se sirenom, u 12,15 časova, kada je voz pogođen.

Tačan broj putnika nastradalih u vozu nikad nije utvrđen,mada se pretpostavlja da je bilo  preko pedeset, kazao je u svom obraćanju  gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović napominjući da  se žrtve ne smeju zavoraviti, kao i da se ne treba plašiti ljudi, već neljudskog u njima.

Vence i cveće su  na spomen-obeležje kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri položile pored  rodbine žrtava  delegacije  grada Leskovca predvodjena gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem i predsednikom skupštine grada Aleksandrom Djurovićem, zatim Jablaničkog okruga,  Železnica Srbije i Vojske RS, Organizacije boraca veterana rata  1991. do 1999. godine.