PrivredaVesti

26 PRIVREDNIKA BORAVILO U KAVALI

KLUB 4X4 JUSTINIJANA PRIMA u saradnji sa Privrednom komorom Srbije za Jablanički i Pčinjski okrug organizovao je odlazak za Kavalu i Tasos pod nazivom OPEN BALKAN, 26 privrednika sa juga Srbije i to predsednika opština Bela Palanka,Trgovište,Mali Zvornik,Lebane i gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića koji su boravili u poseti ovom regionu Grčke.
Saradnja Jablaničkog i Pčinjskog okruga i PKS – RPK Leskovac sa regionom Kavale traje već 14 godina od potpisivanja Sporazuma o saradnji sa privrednom komorom Kavale, 2008 godine. Ostvareno mnogo poslovnih kontakata, posebno tokom Međunarodnog sajma KAVALA EXPO na kome RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga ima besplatan štand za izlagače iz cele Srbije.

Kavala ima 2 aerodroma, dve luke i preko 100 000 stanovnika i jedan je od najvećih gradova Grčke, a za Srbiju može biti zanimljiva velika luka za kontejnerski transport robe jer je infrastrukturalno dobro povezana sa Solunom, Bugarskom i Turskom.

Delegaciju na čelu sa direktorom PKS – RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga i predsednikom Kluba 4×4 Goranom Jovićem primio je Panajotis Agelidis predsednik Dimofilije -agencije regionalne vlade koja je zadužena za razvoj turizma, sporta, kulture, nepokretne imovine, razvoja grada i banja. Delegaciju su pozdravili i Aleksandros Vretos veliki prijatelj Srbije i organizator mnogih humanitarnih akcija u vreme bombardovanja SRJ, inače bivši student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kao i gospođa Korina Ganiti zadužena za turizam regije.
Delegaciju je primio i Predsednik privredne komore Kavale Markos Dempas inače dobitnik plakete PKS i predsednika Marka Čadeža 2019 godine za doprinos saradnje privrednika Srbije i Grčke. Sastanku je prisustviao i gospodin Lefteris Kukutinis savetnik za preduzetništvo i vlasnik desetak firmi inače bivši srpski student.
Pokrenuta je i inicijativa za održavanje skupa u PKS u Beogradu svih bivših grčkih studenata koji su sada privrednici, političari i ljudi iz javnog života kako bi i na taj način obnovili stare veze i ojačali ekonomsku saradnju.
Delegaciju je u generalnom konzulatu u Solunu primila konzul Jasmina Milačić sa saradnicima i u jako prijatnoj atmosferi u prostorijama generalnog konzulata pozdravila goste iz Srbije i ponudila pomoć u saradnji sa grčkim privrednicima. Direktor PKS – RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga gospodin Goran Jović je u ime PKS pozvao gospođu Milačić da početkom oktobra ove godine sa našim privrednicima iz Srbije prisustvuje otvaranju međunardnog sajma KAVALA EXPO što je ona sa zadovoljstvom prihvatila.