DruštvoVesti

29,1 MILION DINARA ZA OPŠTINE MEDVEĐA, LEBANE I BOJNIK

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović posetila je opštine Medveđa, Lebane i Bojnik, gde je sa predsednicima opština potpisala ugovore o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave-podrška razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave i obišla punktove za vakcinaciju u ovim opštinama.

Gradovi i opštine u Srbiji probudili i ove godine konkurisali sa 225 projekata u vrednosti od 2,2 milijarde dinara za sredstva iz Budžetskog fonda. Vrednost Fonda za ovu godinu je 460 miliona dinara koji su dodeljeni za projekte u 54 jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave opredelilo je iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave 29,1 milion dinara za realizaciju projekata u tri opštine Jablaničkog upravnog okruga.
Novčana sredstva opštini Lebane za energetsku sanaciju objekta Opštinske uprave su u iznosu od 9,5 miliona dinara i za kulturnu manifestaciju „Paradajz fest“ iznos od 3,2 miliona dinara. Energetskom sanacijom objekta bi se uštedela potrošnja električne energije u zgradi Opštinske uprave za 30% u toku grejne sezone.
Ove godine će prvi put opština Lebane organizovati kulturnu manifestaciju, sa proizvodom po kojem je poznata kao naveći proizvođač i izvoznik u Srbiji, paradajzom. “Paradajz fest“ će biti manifestacija kojom će se promovisati paradajz, lokalni uzgajivači, ali i čitav ovaj kraj.

Medveđa je konkurisala po dva cilja, a to su infrastruktrni projekti i projekti zaštite od elementarnih nepogoda, čija je ukupna vrednost oko 13,5 miliona dinara i kojima će se izvršiti rekonstrukcija i sanacija PU „Mladost“, kao i očistiti rečna korita i sanirati putna mreža oštećena usled elementarnih nepogoda, navela je Obradović.
„Za građane je važno da znaju da je njihovo rukovodstvo prepoznato u Beogradu kao neko ko je aktivan i da ovaj deo Centralne Srbije nije zanemaren od strane Vlade. Sprovođenje politike ravnomernog razvoja cele Srbije, a posebno ulaganje u opštine poput Medveđe jeste suština naše politike i svega što radimo još od 2012. godine“, poručila je Obradović.
Ministarka je zajedno sa rukovodstvom opštine Medveđa obišla rečno korito u Sijarinjskoj banji i PU „Mladost“ za koje su namenjena sredstva iz Budžetskog fonda.
Nakon Medveđe i Lebana , ministarka Obradović potpisala je ugovore i sa Nebojšom Nenadovićem, predsednikom opštine Bojnik i oblišla vakcinalne punktove pri domovima zdravlja sve tri lokalne samouprave.