DruštvoVesti

PRVOMAJSKI PROGLAS

Pandemija korone, zasigurno, ostavlja nesagledive posledice na svet, živote i navike ljudi, način rada i komunikacije, modele saradnje i poslovanja. Ekonomska kriza, prouzrokovana zaključavanjem, izolacijom i smanjenim obimom proizvodnje dovodi do propadanja preduzeća i čitavih grana proizvodnje.
Zaposlenima se otkazi dele mejlovima i SMS porukama, ugovori se potpisuju na mesec ili nešto više dana, a nakon toga ne produžavaju, dok su zaposleni primorani da „svojevoljno“ potpisuju „blanko otkaze“… poručuje se u Prvomajskom proglasu SSS za više opština Leskovac.

Zakoni se menjaju gubeći svaki smisao. Radnicima se nude usmeni ili pisani ugovori, kojima nisu regulisana njihova osnovna prava iz rada. Pritom, Sindikat se i dalje gleda kao na „nužno zlo“, čiji se zahtevi za poštovanje prava radnika ocenjuju kao kočnica razvoju i ignorišu.
Svedoci smo sve brojnih primera otpuštanja zbog sindikalne aktivnosti ili zbog obelodanjivanja detalja o krađi i korupciji u preduzećima.
Može li se neoliberalnom kapitalizmu čiji je jedini cilj profit odupreti neka snaga iza koje će stati radni čovek?
Odgovor je može – sindikat.
Jer, sindikat je bio i ostao oslonac radničkoj klasi i istinski borac za bolji i pravedniji svet.
Pokažimo da, iako je pandemija obustavila mnoge uobičajene aktivnosti, borba za radnička prava neće mirovati, i da nećemo stati dok ne dokažemo poslodavcima i državi da bez radnika nema napretka, jer radnici su ti koji stvaraju, grade, uče i leče.
I ne zaboravimo – samo udruženi, jedinstveni i solidarni možemo se izboriti za veća prava, bolje uslove rada i veće zarade, za bolju budućnost Srbije u kojoj rastu naša deca.
Svim radnicima i njihovim porodicama želimo dobro zdravlje i srećan Međunarodni dan rada.
Savez samostalnih sindikata za više opština – Leskovac