DruštvoVesti

OŠTRIJE MERE ZA DISKRIMINACIJU ROMA

Romska zajednica u Srbiji u potpunosti je ravnopravna ne samo sa drugim manjinskim, već i sa većinskom populacijom, istakla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, tokom posete Leskovcu. Ona je ovu priliku iskoristila kako bi govorila i o značaju unapređenja položaja Roma.

Prema rečima ministarke Čomić, jedan od zadataka Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je izrada Strategije za aktivno uključenje romske zajednice u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču.

Kako ističe, od velikog značaja je i da Romi, takođe, učestvuju u izgradnji bolje budućnosti za Srbiju, odnosno da se u svim sektorima u državi, kada se govori o njenom razvoju, pita i romska zajednica.

Kada je u pitanju diskriminacija pripadnika romske zajednice, ministarka Čomić je naglasila da su u Srbiji neophodne oštrije mere.

U brojnim mestima u Srbiji, među kojima su i gradovi Niš, Pirot i opština Lebane, trenutno se sprovodi druga faza programa ROMACTED, zajedničke inicijative Saveta Evrope i Evropske komisije, čiji su ciljevi unapređenje položaja romske zajednice na lokalnom nivou i kreiranje, sprovođenje i nadgledanje mera, planova i  projekata koji se odnose na Rome i Romkinje. Ova faza programa trajaće do decembra 2024. godine.