DruštvoVesti

JAVNA RASPRAVA O PROŠIRENJU SANITARNE DEPONIJE „ŽELJKOVAC“

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu održana je danas javna rasprava o izgradnji druge faze regionalne sanitarne deponije neopasnog otpada „Željkovac“ na kojoj je utvrđeno da, iako će biti štetnog uticaja na životnu sredinu, u potpunosti je izvodljivo proširenje ove deponije.

PWW deponija dva iz Leskovca planira izgradnju druge faze regionalne sanitarne deponije neopasnog otpada „Željkovac“ na području Guberevca i Gornjeg Bunibroda.  Projektom za drugu fazu predviđena je izgradnja lagune za procednu vodu, postrojenja za prečišćavanje procednih voda, prostora za tretman voda, platoa za degazaciju, kao i tela deponije za drugu fazu eksploatacije.

Biljana Delčev iz Projektantske kuće „Set“ iz Šapca, koja je bila zadužena za studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, prilikom današnje prezentacije rekla je da će, usled emisije štetnih materija u vazduhu i zemljištu, negativnog efekta svakako biti, ali da je nosilac projekta, odnosno firma PWW, dužna da ga svede na najmanju moguću meru.

Učestvujući u raspravi, opozicioni odbornik u Skupštini grada Leskovca, Nebojša Cakić, istakao je da već godinama upozorava aktuelnu vlast o deponovanju opasnog otpada, te da se otpad ne dovozi samo iz šest opština Jablaničkog okruga, zatim Prokuplja, Žitorađa i Vladičinog hana, kao što je Delčev prethodno naglasila, već sa čitave teritorije naše zemlje.

Bilo je reči i o prvobitnom projektu Instituta „Kirilo Savić“ iz Beograda, na osnovu kojeg je predviđeno da Željkovac ima samo dve kasete za deponovanje otpada. Prema tvrdnji odbornika Cakića,  naknadno se pristupilo proširenju ovog projekta koji će, kako kaže, po svemu sudeći, imati četiri faze.

Kompleks deponije Željkovac počeo je sa radom 2010. godine. Popunjavanjem I faze ukazala se potreba i za drugom fazom izgradnje tela deponije. Kapaciteti nove kasete, prema proceni, su dovoljni za deponovanje nedefinisanog otpada do 2028. godine