REŽISER MILČO MANČEVSKI, OVOGODIŠNJI DOBITNIK PRIZNANJA „ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ“

Ovogodišnji laureat nagrade „Živojin Žika Pavlović“, koja se dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti, u okviru Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE, je makedonski reditelj, scenarista i pisac, Milčo Mančevski.

Prema rečima organizatora, Leskovačkog kulturnog centra, Milčo Mančevski jedan je od najistaknutijih filmskih stvaralaca iz regiona, koji je ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu i time zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime, Živojina Žike Pavlovića.

Milčo Mančevski režirao je sedam igranih filmova, više od pedeset kratkih, kao i jednu epizodu svetski poznate serije „Wire“. Osvojio je više od 50 internacionalnih nagrada, među kojima i  Zlatnog lava za najbolji film na Festivalu u Veneciji. Njujork tajms, uvrstio je njegov film „Pre kiše“, u svoj vodič najboljih 1.000 filmova ikada napravljenih.

Inače, prestižno priznanje “Živojin Žika Pavlović” biće mu uručeno u okviru jubilarnog, 15. po redu, Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, koji će se ove godine održati u periodu od 15. do 20. septembra, i to pod pokroviteljstvom grada Leskovca i Ministarstva kulture.