KulturaVesti

IZLOŽBA ROBERTA DIMITRIJEVIĆA U LESKOVAČKOM KULTURNOM CENTRU DO 17. APRILA

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra, sinoć je otvorena izložba skulptura, crteža i reljefa Roberta Dimitrijevića, vajara iz Leskovca. Izložba pod nazivom „Let“ biće pred leskovačkom likovnom publikom do 17. aprila.

Radovi Roberta Dimitrijevića pripadaju sferi mitologije i fantastike. U početku, umetnički eksperiment i istraživanje svedeni su na usko polje insekata, a kasnije prošireni su na nove horizonte, u okviru kojih i dalje vladaju motivi iz prirode, kao što su ptice, ali pojavljuju se i novi mitski elementi, poput zmajeva.

Kao primarni izbor materijala, umetnik je odabrao metal, koji je prikupljan u majstorskim radionicama, a često je to i otpadni materijal. Njegovim recikliranjem, autor doprinosi očuvanju životne sredine i potvrđuje svest o značaju ekologije.

Izložbu ovog umetnika sinoć je otvorio Bojan Konstantinović, vajar i nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“.

Fenomen letenja, baš kako je i naslovljena izložba, zaokuplja maštu Roberta Dimitrijevića još od master akademskih studija, koje je završio na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici 2019. godine, u klasi profesora Peka Nikčevića.