DruštvoVesti

U MINISTARSTVU PROSVETE POTPISANI UGOVORI ZA IZGRADNJU VRTIĆA U LESKOVCU I ĆIĆEVCU

Ugovori o finansiranju i izgradnji novih vrtića u Leskovcu i Ćićevcu, potpisani su danas u Ministarstvu prosvete Republike Srbije. Ugovore su potpisali ministarka prosvete prof. dr Slavice Đukić Dejanović, predsednica opštine Ćićevac Mirjana Krkić, zamenica gradonačelnika Leskovca dr Lidija Dimitrijević i predstavnici izvođača radova.
Izgradnjom dva nova vrtića biće obezbeđeno ukupno 320 novih mesta za mališane, od čega 120 u Leskovcu i 200 u Ćićevcu. Novi objekat u Leskovcu prostiraće se na oko 780 metara kvadratnih i u njega će biti uloženo preko 102 miliona dinara. U izgradnju novog vrtića u Ćićevcu, koji će se prostirati na oko 1360 metara kvadratnih, biće uloženo preko 174 miliona dinara. Planiran rok za završetak radova je 8 meseci od postavljanja kamena temeljca. „Potpisivanje ugovora o finansiranju i izgradnji dva nova vrtića, u ukupnoj vrednosti od oko 277 miliona dinara, predstavlja potvrdu posvećenosti Ministarstva prosvete unapređenju sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Izgradnjom novih objekata, kao i širenjem kapaciteta nastavljamo sa našom misijom, a to je podrška razvoju i vaspitanju dece od najranijeg uzrasta. Verujemo da je njihovo uključivanje u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja veoma važno, da predstavlja temelj za njihovo srećno detinjstvo, dalje obrazovanje, kao i celokupnu budućnost“, izjavila je ministarka prosvete prof. dr Slavice Đukić Dejanović. „Predškolska ustanova „Čarolija“ funkcioniše u jednom centralnom objektu u samom Ćićevcu, koji je sagrađen 1956. godine za potrebe tadašnje ambulante, isti je adaptiran 1972. godine za potrebe predškolske ustanove u kom prostoru i dalje funkcioniše. Dalja adaptacija ovako stare zgrade nije moguća, a i naše trenutne potrebe i broj dece prevazilaze ovaj prostor. Izgradnja novog vrtića će potpuno promeniti sliku predškolskog obrazovanja dece u našoj opštini. Najveću korist će imati naši najmlađi i njihovi roditelji, a nakon toga i lokalna samouprava jer će manje sredstava ulagati u adaptaciju i popravke dotrajale zgrade i instalacija u njoj. Posebno je značajno to što će naši najmlađi dobiti prostor izgrađen po najnovijim standardima u kom će se nesmetano razvijati i odrastati u najosetljivijem periodu života“, izjavila je ovom prilikom predsednice opštine Ćićevac Mirjana Krkić.
Zamenica gradonačelnika Leskovca dr Lidija Dimitrijević rekla je da grad Leskovac obrazovanju pristupa posvećeno i svake godine izdvaja sve više sredstava za ovu oblast, koja je jedna od nosećih stubova razvoja čitavog društva. „Novi objekat Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ će povećati kapacitete za boravak dece u vrtićima, što neće u potpunosti zadovoljiti potrebe našeg grada, ali je korak bliže ka rešavanju situacije u kojoj se nalazimo. Izgradićemo još jedno prijatno i sigurno mesto gde se odvija predškolsko vaspitanje i obrazovanje – vrtić u kome će deca uživati u učenju i osećati se bezbedno da istražuju i rade nove stvari“, rekla je zamenica gradonačelnika Dimitrijević. Izgradnja dva nova vrtića deo je projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koje Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku Svetske banke i u saradnji sa lokalnim samoupravama. Projekat, pored proširenja kapaciteta predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za vaspitače. U planu je izgradnja i dogradnja ukupno 23 objekta u 22 lokalne samouprave koja će obezbediti ukupno 11.000 novih mesta za mališane, a mentorskom podrškom i obukom obuhvaćeno je više od 12.000 vaspitača. Bitan aspekt programa je inkluzija dece od najranijeg uzrasta. Ukupna vrednost projekta je 47 miliona evra.