DruštvoVesti

POČELI RADOVI NA IZGRADNJI PUTA PREKO RADAN PLANINE

Počeli su radovi na vrlo zahtevnom i pre svega, veoma bitnom projektu za turizam koji podrazumeva izgradnju puta preko Radan planine, a koji će povezati opštine Jablaničkog i Topličkog okruga, ali i četiri banje, Sijarinsku, Kuršumlijsku, Lukovsku i Prolom Banju. S tim u vezi, predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, obišle su danas radove na deonici puta Prolom Banja – Begovića grob, kao i na rekonstrukciji hotela „Planinka“ u Kuršumlijskoj Banji.

Put preko Radan planine spojiće Prokuplje i opštine Medveđu, Lebane, Bojnik i Kuršumliju. Prema rečima direktora Regionalne Privredne komore Leskovac, Gorana Jovića, zahvaljujući ovom projektu, putovanje između Topličkog i Jablaničkog okruga biće skraćeno za čak 60 kilometara. Njegova izgradnja u dužini od skoro 32 kilometra kreće od Spomen-doma u ataru bojničkog sela Ivanje, preko Dobre vode, Begovića groba i Vlasova do Prolom Banje.

Turistički značaj ovog projekta je nesporan, s obzirom na to da će povezati vrlo atraktivne destinacije, Sijarinsku, Kuršumlijsku, Lukovsku i Prolom Banju, i time će doprineti razvoju banjskog, planinskog i seoskog turizma. Takođe, biće povećana i posećenost na lokalitetima Caričin grad, Đavolja Varoš i neolitsko naselje Pločnik, koji se nalaze u ovom delu zemlje. Vrednost radova na izgradnji ovog puta je 1 milijarda 400 miliona dinara, a finansira ih Javno preduzeće “Putevi Srbije”. Radove na deonici Prolom Banja – Begovića grob, obišle su danas predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić. Prema proceni premijerke Brnabić i ministarke Matić, pomenuti projekat predstavlja veliku šansu za razvitak turističkih potencijala na jugu Srbije. Isto tako, veruju i da će, nakon njegove realizacije, ovaj deo zemlje postati još više primamljiv potencijalnim investitorima. Jedan od njih je „Planinka“ koja je prošle godine kupila banjski kompleks „Žubor“ u Kuršumlijskoj banji, gde će uskoro biti zaposleno oko 200 radnika. Prilikom obilaska radova na rekonstrukciji ovog hotela, čiji se završetak očekuje u septembru mesecu, premijerka Brnabić je naglasila da je ovo veliki pomak za jug Srbije.

Uporedo sa projekom koji obuhvata izgradnju puta preko Radan planine, , biće izgrađena i deonica od Begovića groba do Gajtanskih vrata u dužini od 4,7 kilometara.