SUTRA 10.000 DINARA ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE

Zdravstveni radnici sutra će dobiti po 10 hiljada dinara jednokratne novčane pomoći, čime država nastavlja da im pruža podršku i iskazuje zahvalnost za sve što čine za svoju zemlju i građane.
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će ovu pomoć dobiti 122.462 zdravstvena radnika, zaposlena u zdravstvenom sistemu, vojno-zdravstvenim ustanovama, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta.
Ministar je podvukao da je podrška države zdravstvenim radnicima kontinuirana i ogleda se kako kroz jednokratna davanja, tako i kroz redovna povećanja plata, uz podsećanje na to da su u novembru 2019. godine plate medicinskih sestara povećane za 15, a lekarima za 10 odsto.
On je ukazao na to da je, kada je počela pandemija 2020. godine, jedna od prvih mera bila novo povećanje plata medicinskim radnicima za još deset odsto, a potom su, u novembru iste godine, svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, a od 1. januara 2021. godine ponovo su povećane plate za pet odsto.
Mali je napomenuo i da će, osim zdravstvenih radnika, koji će sutra dobiti po 10.000 dinara, penzioneri dobiti po 20.000 dinara 10. februara, a svi mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina dobiće po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.
On je dodao da prijava mladih za tu vrstu pomoći počinje 15. januara i trajaće do 30. januara na portalu Uprave za trezor
Prema njegovim rečima, sa novčanom podrškom za mlade i sa 20.000 dinara za penzionere, dolazimo do toga da su sva tri paketa pomoći za ublažavanje posledica pandemije vredna ukupno oko 8,7 milijardi evra, odnosno približno 18 odsto BDP-a.