DruštvoVesti

PLANINARSTVO KAO IZBORNI PREDMET U LESKOVAČKIM ŠKOLAMA

Planinarski savez Srbije izradio je nastavni plan i program za izborni predmet Planinarstvo i boravak u prirodi, a tri osnovne škole na području grada Leskovca donele su odluku da uključe ovaj predmet u svoj program rada.

U pitanju su osnovne škole “Petar Tasić”, “Kosta Stamenković” i “Vožd Karađorđe”, a prema rečima predsednika Planinarsko-skijaškog kluba “Kukavica”, Dejana Savića, u ovim vaspitno-obrazovnim ustanovama vlada veliko interesovanje za ovaj izborni predmet.

Učenicima koji su se opredelili za “Planinarstvo i boravak u prirodi”, nastava treba da omogući da kroz teorijsku obuku i praktične aktivnosti u učionici i prirodi steknu veštine i usvoje modele ponašanja koji će im pomoći da očuvaju i unaprede svoje zdravlje i ličnu bezbednost.

U cilju kvalitetnije realizacije slobodnih nastavnih aktivnosti, Planinarski savez Srbije nedavno je izdao istoimeni udžbenik za osnovno obrazovanje, čija je promocija održana u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu.

U izradi priručnika učestvovali su Jelica Drašković, Snežana Mitić, Goran Andrejević i Andrej Ivošev.

Prvi put u Srbiji, učenicima viših razreda osnovnih škola nudi se izborni predmet koji se tiče planinarstva i boravka u prirodi. U okviru nastavnog plana i programa, obrađene su teme, poput: kretanje na stazi, snalaženje na terenu, orijentacija u prostoru, zaštita prirode, opasnosti na planinama i mnoge druge