DruštvoVesti

MANASTIR SOPOĆANI, ZAŠTIĆENI SPOMENIK KULTURE JOŠ OD 1979. GODINE

Na listi Svetske baštine Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESKO,  nalazi se dvanaest lokaliteta u Srbiji, koji su smešteni, pod zaštitu ove organizacije, kao mesta od izuzetnog značaja za svetsku kulturu, nauku i obrazovanje. Prvi zaštićeni lokaliteti su srednjevekovni kompleks spomenika Stari Ras i manastir Sopoćani.

Spomenički kompleks Stari Ras, obuhvata četiri odvojene komponente, odnosno dva manastira Sopoćani i Đurđeve stupove, zatim crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, kao i srednjevekovni grad Stari Ras. Danas, nedaleko od Novog Pazara, ovaj lokalitet, svojevremeno se nalazio na raskrsnici uticaja istočne i zapadne umetnosti.

Izgrađen od sige, prirodnog dekorativnog kamena, u klasičnom raškom stilu, manastir pleni svojom veličinom i lepotom. Posebnu vrednost imaju njegove freske koje se ubrajaju u najlepše primerke Vizantijske i Srpske srednjevekovne umetnosti.

Najlepša i najznačajnija od njih je velika kompozicija fresaka Uspenja Presvete Bogorodice.

Arhitektonski kompleks Stari Ras svedoči o periodu između XII i XIV veka, kada je ovaj grad bio prva prestonica Srpske države. Ovo je ujedno i jedan od razloga, zbog kojih se lokalitet nalazi na UNESKO-voj listi spomenika kulture, još od 1979. godine.