DruštvoVesti

UGRAĐEN NOVI GASNI KOTAO U KOTLARNICI „CRVENA ZVEZDA“

U kotlarnici „Crvena zvezda“ Javno-komunalnog preduzeća „Toplana“ ugrađen je novi gasni kotao, čiju je nabavku finansiralo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, koje je za tu namenu lokalnoj samoupravi grada Leskovca odobrilo sredstva u iznosu od skoro 27 miliona dinara.

Nakon izgradnje kotlarnice “Crvena zvezda” Javno-komunalnog preduzeća “Toplana” 2015. godine i oko 2 miliona evra uloženih u prvu fazu gasifikacije ovoj objekta, radi nastavka ovog postupka, grad Leskovac je kod Ministarstva za zaštitu životne sredine konkurisao za nabavku još jednog gasnog kotla.
Kako je istakao gradonačelnik Cvetanović prilikom današnjeg obilaska ove kotlarnice, u cilju još boljeg pružanja usluga svim korisnicima ovog javno-komunalnog preduzeća i zamene mazuta gasom, pristupiće se i procesu gasifikacije kotlarnice u naselju Dubočica.
Novi gasni kotao ima snagu od 11 megavata potpuno je automatizovan i time su zagarantovane minimalne količine potrebne za loženje, rekao je direktor “Toplane”, Miloš Ilić.

Prema rečima gradonačelnika Leskovca, Gorana Cvetanovića, proces gasifikacije je bilo neophodno sprovesti kako bi se sa upotrebe energenta mrkog uglja prešlo na ekološki prihvatljiv gas i time doprinelo povećanju energetske efikasnosti, smanjenju zagađenja životne sredine i obezbeđivanju čistijeg vazduha u gradu.