DruštvoVesti

ZAVRŠENA MALA MATURA

Polaganjem kombinovanog testa danas je završeno polaganje završnog ispita za male maturante, đake osmog razreda osnovnih škola. U gradu na završni ispit nije izašlo oko tridesetak učenika, što znači da je na polaganje izašlo oko 98 procenta osmaka, koliki je i republički prosek izlaznosti.

Kombinovani test, koji se sastojao od ukupno 20 pitanja iz pet predmeta – biologije, istorije, geografije, fizike i hemije bio je umnogome olakšan i svodio se na zaokruživanje odgovora.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić naveo je da su učenici u prethodna dva dana polagali testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike i da je sve proteklo po planu.
Digitalizacija procesa završnog ispita koja se odnosi na postupak pripreme, pregledanja i obrade testova unapredila transparentnost i brzinu celog procesa.

Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Završni ispit polagalo je više od 64.000 učenika.
Ove godine ima na teritoriji Jablaničkog okruga više od 2000 slobodnih mesta za upis u neku srednju školu dok je broj đaka koji su završili osnovnu školu 1901, a njih 1242 je sa teritorije grada Leskovaca, dok je 1212 izašlo na završni ispit. To je oko 98 procenata osmaka, što je u rangu izlaznosti na nivou čitave Srbije.
Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće objavljeni 27. juna, a konačni 2. jula 2021. godine.
Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala https://mojasrednjaskola.gov.rs je od 26. juna do 3. jula 2021. godine, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi je 3. i 4. jula 2021. godine.
Đacima se preporučuje da kada popunjavaju listu želja za upis u srednju školu nikako ne ostaju na jednoj opciji.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima je 11. jula 2021. godine.