KulturaVesti

SUTRA AKCIJA DARIVANJA KNJIGA U ORGANIZACIJI LESKOVAČKE BIBLIOTEKE

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu poziva sve zainteresovane građane da, povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga koji se obeležava 14. februara svake godine, doniraju dečje knjige namenjene školskim bibliotekama. Knjige za decu, nove ili polovne, u očuvanom stanju, mogu se doneti u Biblioteku sutra, 11. februara, u periodu od 7.00 do 19.00 časova.

Međunarodni dan darivanja knjiga je volonterska inicijativa, kojoj se leskovačka biblioteka priključila i ove godine, sa željom da što veći broj dece lakše dođe do knjiga za čitanje. Akcija je potpuno dobrovoljna i entuzijazam pojedinaca je glavni pokretač.

U susret ovom danu, direktorka biblioteke, Vesna Ilić, pozvala je sve zainteresovane građane da dođu sutra i doniraju dečje knjige, nove ili polovne, a koje će kasnije, kako naglašava, biti prosleđene školskim bibliotekama.

Takođe, ovom prilikom je dodala i da akcija nije ograničena samo na sutrašnji dan, te da se knjige mogu donirati i u ponedeljak, 14. februara, kada se i zvanično obeležava Međunarodni dan knjiga

Četrnaestog februara, pored proslave Svetog Trifuna i Dana zaljubljenih, obeležava se i Međunarodni dan darivanja knjiga u cilju promovisanja čitanja prvenstveno kod dece, ali i kod pripadnika svih drugih starosnih grupa.

Akciju darivanja knjiga pokrenula je 2012. godine književnica za decu Ejmi Brodmur.Njenoj inicijativi ubrzo su se priključile biblioteke, knjižare, vrtići i škole i to širom sveta, kako bi knjige, pre svega, učinile dostupnim svim zainteresovanim čitaocima.