„CRNI LED“ NAPRAVIO OZBILJAN PROBLEM U LESKOVCU

Poledica na leskovačkim ulicama prouzrokovala je ove nedelje veliki broj padova i povreda stanovnika ovog grada. Prema rečima direktora Opšte bolnice, Nebojše Dimitrijevića, ortopedi i traumatolozi su u protekla 72 sata imali pune ruke posla.

Nepovoljne vremenske prilike su poslednjih dana, ne samo u Leskovcu, već i širom zemlje, dovele do ozbiljnih opasnosti po zdravlje ljudi. Zbog leda na trotoarima, otežano je kretanje pešaka.

Naime, takozvani „crni led“ prouzrokovao je veliki broj padova i povreda zbog kojih se najčešće završava u bolnici ili hitnoj pomoći. Ovo je, inače, pojava kada trotoar izgleda kao da je samo mokar, a zapravo se na njegovoj površini stvorila poledica, zbog čega padovi na ovim mestima uglavnom dovode do teških povreda.

Na odeljenju ortopedije i traumatologije, kako naglašava direktor leskovačke Opšte bolnice, Nebojša Dimitrijević, u poslednja tri dana, značajno je povećan broj pregleda i prijema usled zadobijenih povreda. Najčešće se radi o starijim pacijentima sa povredama ručnog zgloba, kao i kuka, rekao je Dimitrijević.

Na svu sreću, mali broj pacijenata zahtevao je bolničko lečenje, dok je veći procenat njih, sa prelomima i povredama,  upućen na kućno i ambulantno lečenje uz praćenje procesa oporavka.

Pored neizostavnog opreza, lekari svakako savetuju, naročito, starijim osobama da bez preke potrebe ne izlaze i da ostanu kod kuće. Takođe, vrlo je važno i da prilagode obuću vremenskim prilikama.

S ovim u vezi, nadležne službe na teritoriji grada Leskovca, upozoravaju  vlasnike kuća i lokala da, tokom zime, treba da vode računa o tome da trotoari budu prohodni i bezbedni za pešake.