DruštvoVesti

DANAS JE VELIKI PETAK

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti, žrtvujući se za sve ljude. Veliki petak je najtužniji dan u hrišćanstvu, ali i uvod i priprema za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Obeležava se strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se danas ne rade poslovi u polju i u kući.

Kada je reč o postu, on ne bi smeo da se svede samo na uzdržavanje od hrane jer je njego značaj pre svega u ljubavi , toleranciji i poštovanju.

Jedino što je bilo dozvoljeno na ovaj dan  jeste priprema za proslavu Uskrsa, pre svega farbanje jaja i to u crvenu boju, simbol prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Prvo crveno jaje naziva se čuvarkuća, čuva se na posebnom mestu da se ne razbije. Pripisuju mu se posebna svojstva – lekovitost, plodotvornost, zaštita od grada i zlih sila. Ko ne stigne danas, može da oboji jaja i sutra, pre sunca.

Stariji ljudi kažu: ako na Veliki petak pada kiša, neće biti šljiva, ako je toplo i sunčano očekuje se veliki rod voća.

U uskršnjoj poslanici patrijarha Porfirija i vladika , objavljenoj na stranici SPC uoči praznika koji se proslavlja u nedelju, 2. maja, apeluje se na očuvanje „crkvenog, nacionalnog, jezičkog i kulturnog jedinstva“, a posebne molitve upućene su lekarima i obolelima od COVID-a.

Patrijarh Porfirije i vladike SPC pozivaju „na radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila“.  

U poslanici je upućen apel za „bratsku slogu“ i „protiv podela nesuglasica i rasprava“.   

Uskrs se po Julijanskom kalendaru ove godine obeležava u nedelju 2. maja, a Krizni štab Srbije apeluje na poštovanje mera tokom praznika, koji su se ove godine poklopili sa prvomajskim.