DruštvoVesti

EKONOMSKA ŠKOLA U LESKOVCU OBELEŽILA 75 GODINA RADA I POSTOJANJA

Ekonomska škola „Đuka Dinić” u Leskovcu proslavila je svečanom akademijom u Narodnom pozorištu 75 godina uspešnog rada i postojanja.
Ekonomska škola u Leskovcu je osnovana je 17. avgusta 1948.g. odlukom Predsedništva Vlade NRS kao Državna trgovačka akademija.
Svečano je otvorena15.septembra iste godine. Već 1949.g. promenjen jenaziv škole i ona postaje Ekonomski tehnikum, a ubrzo zatim, uredbom Vlade NRS iEkonomska škola. U nazivu škole je ime narodnog heroja Đurđeline Đuke Dinić. Na početku svoga rada škola je bila smeštena u zgradi današnje OŠ „SvetozarMarković”, odakle se ubrzo premeštau zgradu Gimnazije školske 1951/1952. godine, gdese i danas nalazi. Škola je bila u sastavu Obrazovno–ekonomskog centra u periodu od 1972.g. do 1988.g. otkada funkcioniše kao samostalna obrazovna institucija deleći zgradu sa Gimnazijom.
Danas škola obrazuje sledeće profile: ekonomski tehničar, finansijsko-računovodstveni tehničar i pravno-poslovni tehničar. Škola trenutnobroji 20 odeljenja i 600 učenika.
Direktorka Ekonomske škole Biljana Đorđević koja je uručila gradonačelniku Goranu Cvetanoviću zahvalnicu za podršku grada čestitala je svima dva praznika – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i jubilej škole, sedam i po decenija postojanja.
Ekonomsku školu, po njenim rečima pohađa nešto više od 600 učenika, raspoređenih u 20-ak odeljenja i jedna je od retkih škola koja upisnu politiku realizuje u prvom krugu u punom obimu, a onda se traži i mesto više.

„Sedam i po decenija Ekonomske škole Đuka Dinić su godine rasta, uzleta, koračanja u korak sa vremenom, a neretko i ispred svog vremena. Zbog svega toga, ova škola svih ovih godina zavređuje epitet jedne od najuspešnijih i najtraženijih škola u našem gradu” istakao je gradonačeolnik Goran Cvetanović.