KulturaVesti

U LESKOVAČKOM KULTURNOM CENTRU OTVORENA IZLOŽBA „MIĆA POPOVIĆ I NJEGOVI SAVREMENICI“

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvorena je danas izložba „Mića Popović i njegovi savremenici“  iz kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Izložba je tako osmišljena da pruža uvid u stanje i kretanja u našoj umetnosti tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Sa životnim putem koji ga je vodio od disidenta do akademika, cenjen od strane kolega i struke, prihvaćen i voljen u javnosti, proglašavan za najznačajnijeg srpskog slikara, Mića Popović ostavio je izuzetan trag u srpskoj umetnosti tokom druge polovine 20 veka, kada je zabeležena najveća slikarska i izložbena aktivnost ovog umetnika.

Izložba „Mića Popović i njegovi savremenici“ iz kolekcije Niške galerije savremene likovne umetnosti sadrži dela 22 autora, popriličnog generacijskog raspona, od umetnika koji su u periodu između dva svetska rata započeli svoje karijere i imali već afirmisan status, poput Ivana Tabakovića, Peđe Milosavljevića, Mihaila Petrova, preko prijatelja i kolega sa studija Miće Popovića, kao što su Božidar Prodanović, Lazar Vujaklija, Kosa Bokšan, do umetnika sledeće generacije, od kojih se ističu Olja Ivanjicki, Radomir Reljić, Moma Antonović.

Svoju prvu samostalnu izložbu u Nišu, Mića Popović je imao 1972. godine.

Iako je izložba nevelikog obima, ona nas uverava u vrednost, kvalitet i sadržajnost kolekcije niške Galerije i istovremeno potvrđuje Miću Popovića kao potpuno samosvojnog autora. U Leskovačkom kulturnom centru biće otvorena do 27. februara.