HronikaVesti

GRAD LESKOVAC IZDVOJIO 34,5 MILIONA DINARA ZA SUBVENCIJE U POLJOPRIVREDI


Ove godine za dodelu subvencija koje tradicionalno isplaćuje grad Leskovac krajem godine prijavilo preko 1000 poljoprivrednika, pa se zbog velikog interesovanja rebalansom budžeta povećava isplaniranih 30 miliona za ove namene na 34,5 miliona dinara.


– Kada je preduzetništvo u pitanju, moram da pomenem i leskovačke poljoprivredne proizvođače koji na temeljima tradicije uzgajanja najboljih povrtarskih i voćarskih proizvoda godinama unazad odolevaju izazovima – kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
– Zahvaljujući svojim poljoprivrednicima kao uspešnim preduzetnicima Leskovac epitet grada u kojem se proizvode i prave najukusnije specijaliteti poput leskovačkog ajvara, ali i sprže i roštilja koji su i zvanični brendovi našeg grada. Uz podršku lokalne samouprave i države poljoprivrednici konstantno ulažu u mehanizaciju i proizvodnju. Od 2013. godine 5300 poljoprivednika je podržano sa preko 182 miliona dinara – dodao je Cvetanović.
Od 30 miliona za subvencionisanje poljopirivredne proizvodnje grad je ove godine povećao iznos na 34,5 miliona u ovu svrhu. Da bi se poboljšali uslovi u poljoprivredi u atarske puteve, komasaciju i elektrifikaciju polja uloženo je ukupno 250 miliona dinara.
Veliki uspeh je i to što je Porečje Vučje dobilo nove lokalne vlasnike, kao i to što će privatizacija Navip plantaže, gde će biti uloženo preko 20 miliona evra, povratiti staru vinogradarsku tradiciju ovog kraja. Time će se mnogostruko profitirati, od otvaranja novih radnih mesta, preko dobre kooperacije sa postojećim proizvođačima do razvijanja tog dela našeg grada, zaključio je gradonačelnik Cvetanović.