PolitikaVesti

GRADSKI ODBOR NARODNE STRANKE U LESKOVCU O AKTUELNIM POSKUPLJENJIMA

Koliko novca je potrebno izdvojiti za kupovinu osnovnih namirnica u Srbiji, na nedeljnom nivou, imajući u vidu konstantni rast cena iz sedmice u sedmicu? Ovo pitanje je na današnjoj konferenciji za novinare postavio Gradski odbor Narodne stranke u Leskovcu?

Da li građani Srbije, u predstojećem periodu, mogu da očekuju scenario iz 1993. godine, kada je u našoj zemlji, zabeležena jedna od najvećih inflacija u svetu?

Umesto rata na prostoru bivše Jugoslavije, imamo oružani sukob u Ukrajini, koji je, kako smatraju državne institucije, doveo do pojave sadašnjih okolnosti.

Prema rečima predstavnika Gradskog odbora Narodne stranke u Leskovcu, pored poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, značajan je i skok cena energenata.

Posle nafte i gasa, poskupljuje i električna energija, koja će se pak odraziti i na cenu brojnih prehrambenih proizvoda. Mnogo više novca je potrebno, kako bi se priuštile poluprazne korpe u prodavnicama.

O tome, koliko novca je potrebno izdvojiti za opremanje jednog đaka, kao i za pripremanje zimnice, ali i pokrivanje svih računa, govorila je Dragoslava Spasić, predsednica Foruma žena Gradskog odbora Narodne stranke u Leskovcu.

Inače, prema procenama Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će, u toku druge polovine tekuće godine, najverovatnije u ovom mesecu, dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju, uz očekivani snažniji pad, tek krajem 2023. godine.