DruštvoVesti

DANAS JE DAN MEDICINSKIH SESTARA

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obeležava se u celom svetu svake godine 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva. Reforme i mere, koje je uvela Florens i danas se sprovode, iako su uspostavljene pre više od jednog veka. Čestitku im je uputio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
,,Preko godinu dana traje naša borba sa pandemijom virusa korona, te smo sada, više nego ikada postali svesni uloge koju medicinske sestre imaju u zdravstvenom sistemu. One kontinuirano pružaju dostojanstven tretman svakom obolelom pacijentu, daju stručne savete, odgovore na pitanja, umiruju strahove i zabrinutost, kako obolelima tako i njihovim porodicama. U proteklom periodu rizikujući svoje živote, radeći pod teškim oklolnostima, borile su se nesebično za svaki ljudski život, a trenutno se angažuju i u procesu vakcinacije stanovništva. Na svim frontovima pokazale su se kao čuvari života i savremeni heroji. Nastavite da i u budućnosti pokazujete sve one kvalitete kao što su odgovornost, hrabrost, inventivnost i čovekoljublje.“
U Opštoj bolnici Leskovac zaposleno je 825 medicinskih sestara svih profila, a u Domu zdravlja njih 280. Veliko priznanje u ime medicinskih sestara ove godine ukazom predsednika Republike Srbije povodom Dana državnosti uručeno je gospođi Nataši Jovčić Zorić, glavnoj medicinskoj sestri Kovid centra Opšte bolnice Leskovac koja je ponela zlatni Sretenjski orden za zasluge u borbi protiv zarazne bolesti Kovid-19.
Tema koju je Međunarodno veće medicinskih sestara-tehničara (ICN) odabralo za obeležavanje ovogodišnjeg praznika koji je posvećen uticaju Kovid-19 na zdravstveni sistem i sestrinsku profesiju današnjice, ali i budućnosti.