DruštvoVesti

I DALJE NEPOVOLJNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Epidemiološka situacija na teritoriji grada Leskovca je uprkos poboljšanju ocenjena kao nepovoljna, a na građane je sa današnje sednice Štaba za vanredne situacije apelovano da se pridržavaju svih propisanih mera za zaštitu od širenja virusa, naročito u vreme uskršnjih praznika koji predstoje.
Do sada je po rečima Ivana Sokolovića ispred ZZJZ vakcinisano 50.675 lica prvom dozom, a drugom 22.389 lica.
„Iako je do danas prvu dozu vakcine primio 25,69% punoletnog stanovništa grada Leskovca, a od toga revakcinisano 20,34% pozivamo građane da se u što većem broju odazovu vakcinaciji, kako bi se brže došlo do kolektivnog imuniteta. Pored redovne revakcinacije sa zakazivanjem, vrši se vakcinacija bez zakazivanja AstraZenekom i Fajzer vakcinom, očekuje se i Sputnjik vakcina, a uskoro i veće količine Sinofarm vakcine za nezakazana lica,“ kazao je Stanković i apelovao da se izbegavaju okupljanja u većem broju i smanji broj kontakata, da se nose zaštitne maske, održava fizička distanca i održava redovna higijena ruku.

Gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović je apelovao na građane da se uprkos ovom blagom poboljšanju situacije pridržavaju propisanih mera naročito u vreme uskršnjih praznika i da se vakcinišu.
Zahvaljujući Privrednoj komori se uspešno sprovodi i vakcinacija zaposlenih u leskovačkim firmama. Do sada su vakcinisani zaposleni u kompanijama: DCP hemigal, Bim teks, Džinsi, Leskobegz, Jura, juče je počela vakcinacija zaposlenih u Zdravlju i Moravki pro, a uskoro će biti organizovana vakcinacija u firmama Mladost, Autostop i Aptiv. Započet je i proces vakcinacije pripadnika romske populacije, do sada je prvu dozu primilo njih 100, a s obzirom na to da je u Leskovac stigao dovoljan broj vakcina sa tim procesom će se uskoro nastaviti.
Štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici usvojio Analizu procene rizika od katastrofa Odeljenja za vanredne situacije u Leskovcu.