DruštvoVesti

I OVE GODINE ODRŽANI ,,DANI JAGODE“

Tradicionalna manifestacija ,,Dani jagode“ održana je i ove godine u selu Karađorđevac.
Kako je kazao u ime Saveta mesne zajednice Karađorđevac Žarko Georgiev, potpredsednik ovog saveta, selo Karađorđevac je poznato po tome što gotovo da nema domaćinstva koje se ne bavi proizvodnjom jagoda. Svake godine ulaže se u podizanje novih zasada i unapređuje se proizvodnja.
„Dani jagode“, održani su sa ciljem promocije gajenja ovog voća u leskovačkom kraju. Veliki broj posetilaca je uživao u najkvalitetnijem rodu jagoda, kao i u poslasticama koje su članice Foruma žena SNS pripremile od ovog voća. U takmičenju takmičenju u skidanju peteljki jagoda koje se održava svake godine pobelila je Vesna Trajković, koja je iskustvo stekla radeći u hladnjači.
„Najvredniji resurs kojim raspolažemo su vredni i uporni ljudi koji svoj posao rade posvećeno i stručno i daju veliki doprinos razvoju i napretku našeg grada. Zato se svima vama, proizvođačima, zahvaljujem što niste zanemarili značaj poljoprivrede i što činite da srpsko selo živi” istakla je u svom obraćanju zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević.
Đaci OŠ „Đura Jakšić“ iz Turekovca su recitovali pesme o jagodi, a uručene su kao i ranijih godina nagrade za najlepšu jagodu, najveću površinu pod ovom biljnom kulturom, kao i najmlađem proizvođaču jagoda.
Ispoštovana je još jedna tradicija. Naime, savetodavci Poljoprivredne savetodavne stručne službe su održali predavanje na temu tehnologije gajenja i zaštite jagoda.