KulturaVesti

JEDNA OD NAJBOLJIH GODINA ZA LESKOVAČKO POZORIŠTE

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović posetio je danas leskovačko Narodno pozorište koje je višestruki pobednik ovogodišnjeg pozorišnog festivala „Joakim Vujić“.
Na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji, festivalu „Joakim Vujić“, ove godine 56. po redu koji je održan u Vranju, ansambl Narodnog pozorišta Leskovac je u naš grad doneo naime većinu nagrada.
Nakon rekonstrukcije zgrade leskovačkog teatra u šta je nakon brojnih problema uloženo 65 miliona dinara Narodno pozorište u Leskovcu je bilo domaćin kako je i obećao gradonačelnik Goran Cvetanović jubilarnog 50.festivala Joakim Vujić, što je i prikazano na filmu koji je pripremljen za današnji obilazak gradonačelnika sa saradnicima.
Upravo te 2014.godine na ovom značajnom festivalu je leskovačko pozorište pobralo nagrade za najbolju glumicu, najbolju mladu glumicu, i nagradu žirija grada domaćina za predstavu „Galeb“.
Na razumevanju za potrebe kulture zahvalio se direktor leskovačkog teatra Dragan Boža Marjanović.
Uspesi su nastavljali da se nižu iz godine u godinu, to nije sprečila ni epidemija korona virusa, tako da je ove godine nagrada za najbolju dramsku predstavu u celini pripala je Narodnom pozorištu Leskovac za predstavu „Svici“, kao i za najbolju režiju – Kseniji Krnjajski. Druga predstava koju su Leskovčani radili u koprodukciji sa prištinskim Narodnim pozorištem „Ako se probudiš ili kao da je važno“, najbolja je predstava 56. festivala Joakim Vujić u Vranju po oceni žirija „Okruglog stola kritike“.
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je nabrajajući uspehe ustanova kulture u gradu istakao da iako Leskovac izdvaja kao retko koji grad preko 9 odsto budžeta za ovu oblast s obzirom na uspešnost to bi trebalo i više da bude, kao i da su članovi teatra pokazali veliku humanost tokom trajanja vanrednog stanja.
Na ovogodišnjem pozorišnom festivalu ,, Joakim Vujić“, nagrada za najbolju scenografiju pripala je Goranu Stojčetoviću za predstavu „Ako se probudiš ili kao da je važno„ zatim, nagradu za najbolji kostim dobila je Suna Kažić za predstavu „Svici“ NP Leskovac.
Ravnopravne nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Nataša Stanković, Bojan Veljović i Petra Dimitrijević za uloge u predstavi „Svici“ Narodnog pozorišta Leskovac.
Mlade glumice su istakle da su ponosne što mogu da rade i da se profesionalno razvijaju u svom gradu.
Specijalne nagrade na Joakimu dobili su i Radomir Stamenković za dizajn svetla u predstavi „Svici“ Narodnog pozorišta Leskovac.
Sve odluke žirija donete su jednoglasno, a ansambl leskovakog teatra obećava nove uspehe i pune sale nakon prestanka opasnosti od korona virusa .