KulturaVesti

,,LIBERO“ SLAVI DECENIJU POSTOJANJA

Izložbom u LKC koja će biti otvorena narednih mesec dana Vokalna grupa Libero obeležila je veliki jubilej deceniju uspešnog rada i postojanja.
„Ova izložba sa nastupa u prethodnih deset godina je omaž našoj prvoj deceniji rada. Kroz nju će se mlađi sugrađani upoznati sa našim radom, a oni stariji se podsetiti naših koncerata i nastupa u prvih deset godina. Izložba je osmišljena da pokaže deset godina posvećenosti i entuzijazma devetorice različitih a suštinski istih ljudi okupljenih oko iste ideje bavljenja umetničkom muzikom“, kazao je Miroljub Cvetković umetnički rukovodilac Vokalnog sastava Libero i zaključio da im je čast što širom Srbija i sveta predstavljaju svoj grad Leskovac.
Cilj njihovog umetničkog rada je promocija i afirmacija kamernih vokalnih sastava, očuvanje muzičke baštine grada Leskovca, sa posebnim osvrtom na tradicionalnu muziku čitavog kraja i njen uticaj na kasnije nastale muzičke žanrove.
Na ceremoniji otvaranja izložbe u holu na spratu LKC podeljene su zahvalnice svima koji su pomogli radu „Libera“ u protekloj deceniji, gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću, direktorki LKC Sanji Conić, direktoru Narodnog pozorišta Draganu Boži Marjanoviću kao i direktorki MŠ ,,Stanislav Binički“ Biljani Miljković.
,,Imam čast da danas otvorim izložbu slika rada, pozitivne energije i rezultata vokalne grupe „Libero“. Oni su čuvari kulturne baštine Leskovca i ne postoji Leskovčanin ili Leskovčanka koji nisu čuli za ove divne momke“, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
Hol Leskovačkog kulturnog centra će narednih mesec dana krasiti zabeleženi trenuci sa događaja koje su članovi „Libera“ uveličali svojim glasovima.
Vokalni sastav „Libero“ je oformljen 2010. godine sa motivom očuvanja, negovanja i unapređenja višeglasnog pevanja u „a capella“ muškom sastavu, sa repertoarom zasnovanom na srpskoj duhovnoj i narodnoj muzičkoj baštini, dopunjenim istaknutim delima evropske i svetske muzičke literature.
Pored duhovne i svetovne muzike koju grupa ima na repertoaru, neguje i obrade pop, džez i evergrin standarda. Ovogodišnji dobitnici Oktobarske nagrade grada Leskovca održali su preko 100 javnih nastupa i više od 20 celovečernjih koncerata u Srbiji i inostranstvu.